De 3 voorwaarden voor een ècht positief leven

approval-15914 kopieHet woord “positief” heeft bij mij onlangs een geheel nieuwe lading gekregen. Stel je wil iets heel erg graag, zoals een baan waar je op hebt gesolliciteerd. Je hele leven lijkt nu in het teken te staan van die baan, het is jouw baan! Maar je bent afhankelijk, van andere mensen in dit geval. Je bent afhankelijk om te krijgen wat je wil. Het is niet zeker of je het gaat krijgen, alles wat je kon doen was een super goede brief schrijven en dat heb je gedaan.

Je beweegt tussen hoop en vrees

Het ene moment denk je aan het feit dat jij de juiste ervaring hebt, dat jij past in de organisatie en dat je in je brief goed hebt uitgelegd dat jij de persoon voor die job bent. Maar een moment later komen de angstgevoelens om de hoek kijken met de daarbij behorende gedachtes: er zijn vast veel sollicitanten op zo’n mooie baan, als ze maar niet te oud vinden, heb ik wel genoeg ervaring?

En dan zegt een goede vriend of vriendin tegen je: “Joh, gewoon positief blijven, het gaat vast wel lukken.” En je doet je best om je te blijven richten op alle redenen waarom ze je aan gaan nemen. Het MOET toch gaan lukken deze keer?

kindness-1353773_1920 kopieZie je de valkuil al? Positief zijn, vertalen we vaak naar het denken in slagen van wat je wil bereiken. Dat is geweldig natuurlijk, zolang de positieve gedachtes geen verwachtingen wekken. Want als je er geen invloed op hebt, is een verwachting niet zo handig. En daar gaat het vaak de verkeerde kant op. Het moet namelijk niet lukken, want je weet niet of het gaat lukken. Je aandacht richten op het slagen van iets wat je wil, heeft vooral zin wanneer je er zelf invloed op hebt. Zodra de verwachting ontstaat over iets wat je niet (meer) kan beïnvloeden, creëer je de wortels van teleurstelling, en van rouw.

Wil je ècht positief leven, richt je dan op de volgende 3 punten:

1. Sta open voor andere mogelijkheden en oplossingen

Blijf niet gefocust op 1 optie, zolang de uitkomst niet duidelijk is. Zolang je je blijft richten op de ene dat je persé wil, ben je niet flexibel en beperk je jezelf. Rouw is niet te voorkomen, vroeg of laat zullen we ons gaan verbinden met mensen, dieren, dingen, toekomstbeelden, identiteiten, banen, ga maar door. Maar als je je niet verbindt met een toekomst die onzeker is, voorkom je daarmee veel teleurstelling en pijn. Er zijn altijd andere mogelijkheden en oplossingen, ook voor jou.

2. Heb geen verwachtingen als je geen invloed hebt

Verwachtingen zijn de de bron van alle teleurstellingen. Niemand kan jou teleurstellen wanneer je geen verwachtingen hebt. Nu is het voor de meesten van ons een utopie om te leven zonder een enkele verwachting, op alle lagen in ons bestaan worden namelijk verwachtingen gecreëerd. Verwachtingen geven ons een gevoel van vertrouwen en veiligheid, dat leren we al als kind. Maar als volwassene hebben we een keuze en kunnen we het gevoel van vertrouwen en veiligheid zelf creëren. We zijn in staat om onszelf en anderen vrijheid te geven door zo weinig mogelijk te verwachten.

3. Vertrouw dat je alles aan kunt

motivation-1402852 kopieHet leven zit vol gebeurtenissen waar we geen invloed op hebben. Genoeg ervaringen op te noemen die we liever niet mee zouden maken. Dus daar kunnen we niet op vertrouwen, op dat ons niets overkomt. Waar we wel op kunnen vertrouwen, is onze eigen kracht. Het vertrouwen in jezelf en in het maken van de juiste keuzes voor jezelf, dat is het vertrouwen dat je mag voeden. Leer jezelf kennen, ontdek wat je intuïtie je ingeeft, voel in je lijf of een situatie je rust geeft of niet. De antwoorden zijn allemaal in jezelf terug te vinden. Dat is de enige plek waar het echte vertrouwen ligt.

Positief leven betekent dat je vertrouwt op de juiste uitkomst, ongeacht wat de uitkomst gaat zijn. Het betekent loslaten zodra je geen invloed kan uitoefenen en vertrouwen dat je alles aan kan wat er wel of niet gebeurt. Is dat makkelijk? Dat hoor je mij niet zeggen, maar laat dit een aanzet zijn om met een open mind en zonder verwachtingen door het leven te gaan.

Herken je dit? Laat hieronder weten of dit voor jou ook zo werkt.

Laat een reactie achter: