In 5 stappen van het donker naar het licht

“Hoe gaat het met je?” “Gaat het goed?” Zo groeten we elkaar vaak in onze maatschappij. Zolang het goed met jezelf en met de ander gaat, weten we hoe ermee om te gaan. Gelukkig is het in Nederland niet zo vreemd om te antwoorden met “Nou, ik voel me niet zo goed op het moment”. Niet een sociaal gewenst antwoord, maar wel eerlijk als het zo is. Maar wat is nu eigenlijk “goed” en “niet goed”?

girl-517555_1920-kopieAls alles altijd “goed” zou zijn, dan zou er nooit iemand dood gaan, nooit is er iemand ziek en er gebeuren alleen maar leuke dingen. Ik vind het maar een gek idee, het is simpelweg niet mogelijk. Ik zeg vaak dat geluk niet zit in de dingen die je overkomt, maar in hoe je ermee om gaat. Maar laten we reëel zijn en inzien dat de dood van een dierbare zelfs de grootste positivo van zijn stuk zal brengen. Dat ontslag na 25 jaar trouwe dienst je aardig kan laten wankelen. Dat de ziekte van je kind enorme zorgen met zich mee brengt. Of je komt in een burn-out terecht, zonder dat je zelf begrijpt waarom. Het heeft allemaal met verlies te maken, of het nou verlies van een dierbare, verlies van een baan of verlies van gezondheid betreft.

Wat zou er gebeuren als we geen oordeel hebben?

Het leven geeft ons allerlei ervaringen, leuke en minder leuke. Het verzet tegen met minder leuke, maakt het nog erger. De overtuiging dat de dingen alsmaar leuk moeten zijn, zorgt ervoor dat we minder goed met de minder leuke dingen om kunnen gaan. Maar we hebben het niet voor het zeggen, niet altijd althans. Noem het karma, pech, het lot, maar feit is dat er vroeg of laat minder leuke dingen in ons leven komen. Wat zou er gebeuren als we daar geen oordeel over hebben? Wat zou er gebeuren als we dit als feit aannemen en openstaan voor alles wat leuk en niet leuk is? Zou het niet-leuke dan wat leuker worden?

Als het nooit donker zou zijn, zou je het licht niet kunnen ervaren. Hoe weet je dat het goed met je gaat als het nooit minder goed is geweest? De ervaring hebben we nodig, het donker mag er zijn. We hoeven er niets van te vinden, anders dan te concluderen “het is nu donker”. We kunnen alleen van het donker leren als we er echt kunnen zijn. Er is een reden dat je in het donker terecht bent gekomen, ook al weet je niet wat de reden is.

Voel je je ook wel eens verloren in het donker? In een moment of een periode waarin het even niet gaat? Volg dan deze stappen:

1. Erken dat het “niet zo goed gaat”

Erken het in ieder geval naar jezelf. Laat voor zover mogelijk de dagelijkse dingen even voor wat ze zijn en maak ruimte om bij jezelf te zijn. Voor sommige mensen betekent dit rustig alleen in een ruimte zijn met meditatie of yoga, voor anderen werkt het om de natuur in te gaan of juist een drukke winkel om daar anoniem rond te lopen.

2. Ga in het gevoel van het donker

Durf er te zijn, voel hoe het daar is. Als het ware, open je ogen en kijk om je heen in het donker. Huil, schreeuw, ben boos, voel wat er met je gebeurt. Terwijl je voelt, zal je misschien kort of heel lang in het donker willen blijven, zolang als jij nodig hebt.

3. Schrijf op wat er in je om gaat

Wat is de reden dat je je zo voelt? Heb je iemand verloren? Of lijkt er helemaal geen reden te zijn? Het maakt niet uit, schrijf op wat je voelt, waar je gedachten zijn, waar je zin in hebt, waar je geen zin in hebt, waar je over droomt, etc. Het gaat erom dat alles wat er in je om gaat uit je systeem mag gaan. Als schrijven niet jouw manier is, dan zijn er genoeg andere creatieve oplossingen zoals schilderen, tekenen of een beeld maken.

blonde-677779_1280-kopie4. Blijf alert wanneer het tijd is om eruit te stappen

Dit luistert nauw. Dit is namelijk jouw intuïtie die spreekt. Anderen kunnen je helpen, vooral door naar je te luisteren. Maar niemand kan je vertellen wanneer het tijd is, jij bent degene die de kaars aan zal steken.

5. Kijk langzaam terug op wat er is gebeurd

Hoe voel je je nu? Kan je zien waar het mee te maken had? Het hoeft niet perse zo te zijn dat de rouw klaar is, je kan heen en weer tussen rouw en inzicht. Maar de valkuil van veel rouwenden is dat ze snel naar het inzicht willen. “Rouw is maar lastig, laat ik dat stapje maar overslaan.”

Het licht geeft je de mogelijkheid om te zien

Het geeft je de mogelijkheid om om je heen te kijken en te beseffen waar je bent en om de mogelijkheden te vinden voor een weg naar buiten. Zou je die mogelijkheden hebben gezien als het nooit donker was geweest? Zou je het licht op dezelfde manier hebben gewaardeerd?

Als je in het donker, in de rouw, kan zijn, zal de intensiteit van het licht groter zijn. De intensiteit van het donker neemt af, zodra je het aandacht geeft.

Net zoals je het donker nodig hebt om licht te kunnen zien, heb je rouw nodig om inzicht te krijgen in je verlies. En door dat inzicht, door betekenis te geven aan je verlies, ontstaat er uitzicht. Uitzicht naar een nieuwe horizon, in het licht.

Wil je meer weten over hoe je dit kan doen? Ontvang de inspiratiemails in je inbox: https://www.overrouw.nl/inspiratiemails

Laat een reactie achter: