5 tips om met afwijzing om te gaan

Afwijzing, iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Afwijzing na sollicitaties, in de liefde, in vriendschap. Een kind dat van z’n moeder niet krijgt wat hij wil, kan zich ook afgewezen voelen. Het schuilt dus in de kleinste hoekjes, terwijl de afwijzing heel groot kan voelen. Een ander kind dat hetzelfde niet van z’n moeder krijgt, voelt misschien helemaal geen afwijzing. Wat is afwijzing eigenlijk? En wat heeft het te maken met rouw?

Om je te helpen bij het omgaan met een afwijzing, volgen hieronder 5 tips die je kunnen helpen om happy te zijn met jezelf, met de ander en een gebalanceerder leven te leiden:

1. Laat de controle los

Afwijzing is niet te voorkomen. Waarmee ik bedoel dat het leven vol zit met gebeurtenissen die anders zijn zoals we ze hadden gewenst. We denken vaak te weten wat we nodig hebben en als we dat niet krijgen, is de controle kwijt. Afwijzing is het gevoel van het niet geliefd en gewaardeerd worden zoals jij dat denkt nodig te hebben. Laat de controle los en aanvaard dat je niet alles in de hand kan hebben. Zoals John Lennon al zei: “Life is what happens while you are busy making other plans”.

Lees in mijn blog “In 3 stappen naar overgave” meer over overgave en los laten van controle.

2. Zie het goede in de afwijzing

Afwijzing betekent letterlijk dat er af-gewezen wordt. Er wordt dus in een andere richting gewezen. Een richting die niet de richting is die jij wilde. Eigenlijk is het een heel heldere boodschap van het universum dat het niet jouw pad was. Zodra je het op die manier kan zien, zie je ook dat iedere afwijzing je dichter brengt bij wat echt bij je past.

3. Word je bewust van je zelfbeeld

Het feit dát je wordt afgewezen, kan je niet beïnvloeden, het is de keuze van de ander. Je hebt wel keuze in de manier waarop je omgaat met afwijzing. Waar het om gaat, is hoe jij jezelf ziet in plaats van hoe anderen jou zien. Hoe je over jezelf denkt en voelt, zegt veel over de manier waarop je een afwijzing ervaart en evalueert. Er zijn vele manier om een fijner zelfbeeld te creëren. Hier vind je een paar tips:
• Richt je op jouw positieve eigenschappen en waardeer deze op waarde.
• Vergelijk jezelf niet langer met andere mensen.
• Doe dingen waar je trots op bent en die jou energie geven.

4. Kijk eens naar wat je zelf afwijst

Je kunt je alleen afgewezen voelen, als je het zelf ook doet. Je afgewezen voelen, heeft te maken met het niet willen dat de ander je afwijst. Dit is een natuurlijke reactie, veroorzaakt doordat ons ego het fijn vindt om aardig te worden gevonden. Het is helaas niet een methode die handig is voor je welzijn en je energie. Aanvaard dat de ander je afwijst en zet je gevoelens van frustratie en boosheid om in respect voor de keuze die de ander heeft gemaakt.

5. Aanvaard de rouw

In de puurste vorm is omgaan met afwijzing een rouwproces. Zodra je aanvaardt dat de ander jou afwijst, blijft de rouw over. Een kind dat van z’n moeder niet krijgt wat hij wil zal na een huilbui waarschijnlijk door z’n “rouwproces” zijn. Maar bij een afwijzing van een geliefde, is er wel degelijk sprake van een rouwproces. Het bewust zijn van je rouwproces helpt je bij het begrijpen en aanvaarden van wat je voelt en wat er met je gebeurt. Je neemt afscheid van iets (een idee, een baan etc.) of iemand waaraan je was gehecht. Je gaat je leven inrichten zonder datgene of diegene in jouw leven. Vind je balans tussen rouw en inzicht, tussen verleden en toekomst en geniet van je pure zelf!

Mijn blogs zijn er om jou te helpen, dus ik ben heel benieuwd…

Welke tip wil jij met ons delen?

Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd?
Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter: