Afval verwerk je, rouw ook

Afgelopen maandag zette ik weer de kliko buiten, net als iedere week. De ene week voor plastic en papier, de andere week voor groen en restafval. Al jaren gaat het zo in mijn wijk, en bij jou gaat het vast niet veel anders. Het is heel gewoon om afval in huis te verzamelen, het naar buiten te brengen en het op te laten halen. We laten het niet in huis slingeren en proberen het niet door de gootsteen te spoelen.

Uiteindelijk gebeurt het onderhoud allemaal redelijk tijdig

We weten wat ervoor nodig is om ons huis op orde te houden. Beetje stofzuigen, beetje poetsen, af en toe een raampje open en wekelijks het afval op straat. En dan hebben we ook groot onderhoud, aan bijvoorbeeld het houtwerk of de ketel. Bij mij gaat dat niet altijd even gestructureerd, maar uiteindelijk gebeurt het allemaal redelijk tijdig. Het is een bepaalde basis die ervoor zorgt dat we rust in huis vinden, dat we er ons leven kunnen leven.

En zo hebben we natuurlijk ook spullen nodig voor dat onderhoud. Gereedschap en schoonmaakspullen, maar ook boodschappen voor het onderhoud van ons eigen lijf. We hebben brandstof nodig om onze eigen motor te laten draaien. En zo regelen we de logistiek in ons leven alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zo gewend zijn we om die stroom van aanvoer en afvoer te organiseren.

We hebben ook te maken met de huishouding van onze emoties

Maar naast een letterlijk huishouden van ons huis en het huishouden van ons fysieke lichaam, zijn er nog andere huishoudens. Zo hebben we ook te maken met de huishouding van onze emoties en van ons denken. En omdat we die niet kunnen zien en niet letterlijk struikelen over de rommel, doen we vaak net alsof die huishoudens niet bestaan. Maar in werkelijkheid slalommen we al jaren om de rotzooi heen. En dat heeft al die jaren niet voor problemen gezorgd, dus heb je er niets aan gedaan. Totdat je met een groot verlies te maken krijgt.

Het rouwen om een groot verlies zorgt namelijk voor extra afval. Onze motor draait volop, we verbruiken meer energie en verwerken emoties en gedachten in sneltreinvaart. Het spreekt voor zich dat we daarmee ook meer “afval” creëeren. Afval in de vorm van tranen die mogen stromen, in de vorm van fysieke sensaties zoals een ronddraaiend gevoel in je maag, of afval in de vorm van fysieke ongemakken zoals hoofdpijn, of erger.

We kunnen niet langer volstaan met een paar keer slalommen om de rotzooi

Rouw vraagt om nogal wat onderhoud, kunnen we hiermee concluderen. We kunnen blijven doen alsof het niet zo is, maar in het hoge tempo waarin de rouw ons laat werken, kunnen we niet langer volstaan met een paar keer slalommen om de rotzooi. Vroeg of laat zul je struikelen over het afval dat alle emoties hebben achtergelaten, omdat het niet is opgeruimd. We vergeten een heel belangrijke vorm van onderhoud te plegen, en nu kan het niet langer.

Het onderhoud van ons emotionele lichaam vraagt om dezelfde zorg als het onderhoud van ons huis en ons fysieke lichaam. Daar vraagt het altijd al om, maar nu zeker. Je doet er een enorm beroep op bij rouw, dus begin jezelf af te vragen hoe je dat onderhoud (beter) kunt gaan plegen. We zijn zo geconditioneerd in het niet uiten van emoties, dat het niet vreemd is dat de opgebouwde energie in dat lijf gaat vastzitten.

Kun je opkomende emoties accepteren? Kun je er contact mee maken, erbij aanwezig zijn, zonder ze te willen veranderen? En kijk ook eens of je in het dagelijks leven de ruimte hebt om dit te doen, om je lichaam te voelen en te onderzoeken wat daar allemaal in beweging is gebracht. Wat is voor jou de beste manier om emoties te integreren?

We kunnen onverwerkte emoties uit het verleden loslaten

Omdat die opgebouwde energie in ons lijf vastzit door het niet-uiten van emoties, is een ademreis een vast onderdeel van mijn trajecten. Door de verbonden ademtechniek kunnen we onverwerkte emoties uit het verleden loslaten. De techniek heeft als doel om te openen, op emotioneel niveau, maar ook op fysiek, mentaal en spiritueel niveau. Het is een tool die ik nog steeds magisch vind, maar goed, daarom ben ik ook ademcoach geworden.

Zoals de verbonden adem een tool, een gereedschap is, zijn er misschien nog meer spullen of gereedschappen nodig. Of misschien ontbreekt je de kennis om ermee aan de slag te gaan. Zodra jij weet wat jij nodig hebt om het onderhoud te plegen en het afval te verwerken, kun je er een routine van maken, net als in het huishouden. Routine voor het dagelijks onderhoud en het groot onderhoud. Door op vakantie, retraite, op cursus te gaan of een coachingstraject te volgen. Zo hou je je lichaam schoon, op alle niveau’s, ook bij rouw.

Wat is jouw vorm van onderhoud? Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter:

2 reacties
Bart Hulst says 6 december 2019

Hoi Minjon,

Ik lees je stukjes elke x met grote interesse en bewondering. Je hebt een mooi talent. Ik zou daarom best een half uur met je willen ….praten, uitwisselen….zonder dat daar iets …opgelegd, therapeutisch aan vast zou zitten…..haha…dat zegt al veel over….mij of vooral over bepaalde egomechanismen/patronen.
Maar goed……
Wie weet tot een x!
Liefs Bart <3

Reply
  Minjon van Zoest says 6 december 2019

  Hoi Bart,
  Bedankt voor je reactie en voor je compliment!
  De Decemberactie is echt bedoeld voor mensen die nu middenin de storm zitten.
  Ik voel me vereerd maar kies er nu voor om geen gebruik van je voorstel te maken.
  Hartelijke groet,
  Minjon.

  Reply
Add Your Reply