De weg van de minste weerstand

Afbeelding van june66 via Pixabay

We maken bijzondere weken door, zo van volop winter naar volop lente (qua temperatuur dan). Ik zag het niet echt aankomen, ik was nog bezig met de smeltende sneeuw toen anderen het tuinmeubilair al buitenzetten. Vanwege ervaringen uit voorgaande jaren ben ik namelijk nogal alert op smeltwater. Ik heb op het platte dak van mijn aanbouw in totaal drie keer een lekkage gehad door smeltwater en ook bij mijn vorige auto ging het vaak mis. Dit jaar verliep vlekkeloos.. uhh… lekkageloos. Gelukkig.

Het water zal de weg van de minste weerstand kiezen

Ik heb me vaak verwonderd over alle lekkages die ik had. Hoe kon het toch zo zijn dat dat water altijd een weg naar binnen wist te vinden? Had ik de winter ervoor ergens een lek laten repareren, kwam het daarna gewoon via een andere hoek het huis binnen. Flink irritant natuurlijk, maar dat water gaat gewoon z’n eigen gang. Het zijn eenvoudige natuurwetten die niet te stoppen zijn: het water zal de weg van de minste weerstand kiezen. Of het oog die weg wel of niet waarneemt maakt niet uit, het water gaat gewoon de makkelijkste weg naar beneden en houdt geen rekening met mijn houten vloer.

Hoewel ik het niet helemaal eens was met de gevolgen van deze natuurwet, heb ik het toch leren accepteren. Het water was namelijk niet het probleem, het waren de gebreken in de dakbedekking die het probleem waren. Je ziet waarschijnlijk het vergelijk al aankomen in dit verhaal. Ik zie het namelijk net zo ontstaan wanneer we met emoties te maken krijgen. Emoties hebben het net als het water nodig om een weg “naar buiten” te vinden. Er moet een goede afvoer zijn zodat het water niet door onopgemerkte gaten en kieren wegglipt. Of zodat het dak niet onnodig belast wordt door het gewicht van het water.

Het móet eruit, of jij het toestaat of niet

Net als water, zal ook emotie de weg van de minste weerstand kiezen. Als je zelf geen weg creëert, als jij niet bepaalt hoe je wil dat de emotie de weg naar buiten zal vinden, zal de emotie de makkelijkste weg kiezen. Dan heb je het niet meer voor het zeggen en kan het maar zo zijn dat de emotie schade aanricht door op een onhandig moment of op een onhandige manier zichzelf te laten zien. Net als de gaten in de dakconstructie, zal de emotie op een onbewaakt moment de ruimte innemen. Het móet eruit, of jij het toestaat of niet.

Toch leven nog veel mensen in de veronderstelling dat ze controle over de emotie hebben door net te doen of het er niet is. Dat is net als zeggen “Ik duw het water wel terug”. Het is dus net doen alsof de zwaartekracht niet bestaat en tegen een natuurwet in willen werken. En warempel, het “lukt” sommige mensen ook nog. Maar, vaak met lange termijn gevolgen van dien. Zelfs als alle uitgangen dichtgetimmerd zijn, dan zal de constructie nog steeds al dat water moeten dragen en zal deze uiteindelijk overbelast raken. De boel zal overstromen of erger, het dak kan instorten.

De behoefte aan controle neemt soms ernstige vormen aan

De emotie is niet het probleem, maar het gebrek aan een goede afvoer is het probleem. Ik blijf het bizar vinden dat mensen zo vaak denken “gewoon door te gaan” en de emotie willen negeren. Het is toch duidelijk dat dat niet werkt en dat het dan in je lijf vast gaat zitten, als het niet door gaten en kieren je duidelijk komt maken dat het aandacht nodig heeft? De behoefte aan controle neemt soms ernstige vormen aan, terwijl dit geen controle is, het is waanzin. Controle houdt in: Een goede dakconstructie en het water in de gaten houden zoals ik vorige week deed. Helemaal als je constructie nog niet zeker is.

Houd dus je aandacht op je emoties. Is er voldoende ruimte en tijd? Heb je de juiste tools? Kun je jezelf dragen? En als het allemaal nog spannend is, hou je het dan goed in de gaten? De ene dag kan het namelijk “harder regenen” dan de andere dag en je wil misschien nog meer duidelijkheid over de impact die je emoties hebben op je gesteldheid. De antwoorden op dat onderzoek en het begrijpen en accepteren van de golfbewegingen van de rouw, zullen ervoor zorgen dat je weer een gevoel van controle terugkrijgt. Én dat je niet zal worden overvallen door een lekkage.

Heb jij geleerd om je emoties in goede banen te leiden? Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter: