Een nieuwe realiteit

Eigen foto

Er is een hoop om over bij te praten, dus deze keer een extra lange. In de afgelopen weken begon een aantal lieve (oud-) klanten berichtjes te sturen om te vragen of het goed met mij gaat. Natuurlijk streelt het mijn ego wel een beetje dat mensen de inspiratiemails begonnen te missen, al mag het niet zo zijn dat jullie je zorgen maken. Laat ik daarom beginnen te zeggen dat het goed met mij gaat, heel goed zelfs. Ik ga er uitgebreid over vertellen, vooral omdat er hele mooie lessen in mijn ervaringen zitten die van toepassing zijn op leven na het verlies van een dierbare. Want dat zal de kern blijven van mijn schrijfsels, lees dus vooral verder.

Het leven is niet bedoeld om verplichte nummertjes af te draaien

Afgelopen zomer begon er bij mij een “shift”, een omslag in hoe ik verder wil. Dat draaide niet alleen om mijn werk als rouwcoach, het ging over alle aspecten in mijn leven. Wat ik namelijk ontdekte, was dat ik op veel gebieden nog dingen deed omdat er een “moeten” onder zat. Dat gevoel van verplichting kwam vanzelfsprekend bij mijzelf vandaan en bij niemand anders, wat de last die ik ervan voelde niet minder maakte. Het zorgde er onder andere voor dat ik minder plezier van sommige dingen ervoer dan ik zou willen. En laat ik er nou van overtuigd zijn dat het leven niet is bedoeld om verplichte nummertjes af te draaien. Ik had mezelf in een gevangenis van verplichtingen gezet, waardoor ik niet voldoende afgestemd was op mijn gevoel en intuïtie.

Wat ik allereerst nodig had, was ruimte. Ik ontsloeg mezelf van een aantal verplichtingen zodat ik beter bij m’n gevoel kon komen. Mijn energie ging vooral naar de sessies met mijn klanten en de online avonden die ik geregeld begeleid. Dat is het werk waar ik jaren geleden voor heb gekozen en waar mijn hart een sprongetje van maakt. Om ervoor te zorgen dat het schrijven van de inspiratiemails niet meer als verplicht nummertje zou voelen, wachtte ik steeds tot er vanzelf inspiratie boven zou komen borrelen. Kwam het niet? Dan kwam er ook geen mail.

Water halen uit een gevulde waterput

Het was bevrijdend en beangstigend tegelijk om uit dat oude patroon van wekelijks schrijven te stappen. Bevrijdend omdat ik niet iets hoefde, beangstigend omdat ik niemand teleur wilde stellen. Zodra ik me van dat laatste bewust was, moest ik erg hard lachen. Ik ben zelf namelijk degene die tegen menig klant zegt dat je alleen water kunt halen uit een gevulde waterput. Als de put droog is, is er rust en een regenbui nodig om de boel weer aan te vullen. Ook ik had in deze tijd nodig om mij te laten “voeden”.

Ook al was ik goed bezig om die voeding te halen, toch werd het mij tijdens een ademsessie duidelijk dat er meer nodig was. Laat ik het zo samenvatten dat ik een enorm verlangen voelde naar natuur. Bij mij ziet dat er meestal niet uit als verlangen naar sneeuw, regen, wolken en kou. Als je deze mails al even meeleest dan weet je dat ik een zon-zee-strand-meisje ben, waardoor al snel een oud idee naar boven kwam om een tijdje op Ibiza te gaan wonen. En dat is de korte versie van alle ontwikkelingen de afgelopen maanden met als resultaat dat ik sinds een paar weken op Ibiza ben, waar ik de komende maanden zal blijven.

Die obstakels heb ik aan de kant moeten zetten

De afgelopen maanden waren dus allesbehalve saai en dat zullen de komende maanden ongetwijfeld ook niet zijn. Precies zoals ik het wil. Het was niet makkelijk om écht dat te doen wat ik het liefste wil, met al die stemmetjes die zeggen dat ik dat toch niet kan maken in deze tijden van lockdown, dat ik het thuis in Nederland toch heel goed heb, dat natuur overal te vinden is, dat het moeilijk zou zijn om een woning te vinden, blah blah, ga zo maar door. Al die obstakels heb ik aan de kant moeten zetten om te doen wat mijn intuïtie me ingaf. En wat ben ik blij dat ik het heb gedaan!

Er zitten zoals gezegd nogal wat lessen in mijn ervaringen van de afgelopen tijd die ik graag met je deel. Wanneer je je leven opnieuw vormgeeft na het overlijden van een dierbare, kom je precies deze stukken namelijk ook tegen:

1) Doe dat wat goed voelt, ook als het niet logisch is.

Onze ratio wil nogal eens iets anders dan wat onze intuïtie van ons verlangt. Het is niet makkelijk om het comfortabele bekende achter te laten en iets nieuws te ondernemen en heel logisch was het ook niet. Zo kun jij ook ideeën krijgen over wat je zou willen en het zou zonde zijn als je zo’n idee wegwimpelt omdat het niet logisch is. Er is namelijk niet veel logisch aan rouw en zo’n ingeving kan je juist dat brengen wat je nodig hebt. Zo heb ik klanten die na enkele maanden na het overlijden van hun partner willen verhuizen of liefde voor een ander voelen. En ik heb klanten die heel specifiek voelen dat er spullen van hun dierbare weg mogen maar dat de jas aan de kapstok moet blijven hangen. Als het goed voelt, dan is het goed.

2) Plan niet te ver vooruit.

Dit is een grote uitdaging voor velen, want wat worden we graag gedreven door zekerheid. Een groot verlies nodigt ons echter uit om te aanvaarden dat zekerheid slechts tijdelijk is. Het leven zal altijd haar weg vinden om ons die verandering te brengen die nodig is. Wanneer je rouwt, ben je volop de nieuwe versie van jezelf aan het ontdekken en er kunnen dingen veranderen. De ene dag zit je vol van verdriet, de andere dag voelt lichter. Plan daarom niet te ver vooruit en richt je op wat nu goed voelt. Je hoeft het aan niemand uit te leggen, gewoon doen.

3) Durf bang te zijn.

Door je verlies ligt het comfortabele, bekende leven met je dierbare achter je zonder dat het je eigen keuze is. Je wordt hierdoor per definitie gedwongen een nieuw hoofdstuk in je leven in te stappen dat nog onbekend is. Dat kan spannend en soms ook eng zijn. Bij mij was er veel onrust over de winter en veel verlangen naar warmte, rust en natuur. Ik koos ervoor om écht mijn hart te volgen, hoe eng ik het ook vond. Mensen denken wel eens dat ik dit soort dingen “zomaar” doe. Nee dus. Ik voel zeker angst, alleen laat ik me er niet door leiden.

4) Je bent niet je verleden.

Dit is misschien wel de belangrijkste. Het is namelijk zo ontzettend belangrijk om stil te staan bij het deel van je leven waar je afscheid van hebt moeten nemen. Je mag koesteren, missen en herinneren hoe het samen was, hoe jullie band was en hoe het leven eruit zag. Tegelijkertijd word je geconfronteerd met de nieuwe realiteit en maak je uitstapjes in je nieuwe leven “zonder”. Sta hierbij open voor nieuwe gevoelens, nieuwe voorkeuren en nieuwe gewoontes en tradities. Je bent tot niets verplicht en alles mag.

5) Ook als iets goed voelt, kan er iets “fout” gaan.

Ik heb in het verleden wel eens beslissingen genomen waarvan ik dacht dat vanaf dat moment alles op rolletjes zou lopen. Om er vervolgens achter te komen dat er dan weer nieuwe uitdagingen op m’n pad verschenen. Ook bij mijn klanten zie ik dat en dat kan een flinke deuk in je zelfvertrouwen geven. Heb ik het wel goed gedaan? Had ik niet…? Nee, je hebt het goed gedaan, vertrouw er maar op dat ook als je iemand teleurstelt, als er net iets niet perfect loopt, dat het nog altijd goed is zolang jij je gevoel blijft volgen.

Ik ben benieuwd waar op dit moment jouw uitdagingen liggen. Heb je een beslissing te nemen? Vind je het lastig om te voelen wat je wil? Ik hoor graag van je wat jij uit dit schrijfsel haalt voor jezelf. Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter:

4 reacties
Tamara says 15 januari 2022

Hi Minjon,

Wat ontzettend mooi geschreven en fijn om te lezen.
Het geeft een goed gevoel om te lezen wat je soms eigenlijk al weet. Zoals dat je je intuïtie mag volgen. Soms vergeet ik dat. Terwijl het altijd goed uitgepakt heeft…

Goed om te horen dat je lekker op Ibiza woont en je hart achterna bent gegaan. Dat vind ik echt heel dapper en leuk voor je!

Lieve groetjes,
Tamara

Reply
  Minjon says 17 januari 2022

  Hi Tamara! Wat lief van je, dankjewel. En inderdaad je weet het wel en ook echt doen dat vraagt soms om een herinnering. Fijn dat ik daaraan bij mag dragen! Liefs Minjon.

  Reply
Joan Themen says 16 januari 2022

Hallo Minjon,

Een reactie van mij over de uitdagingen die op mijn pad komen. Mijn ervaring is dat rouw mij enorm in het Nu brengt. Ik ben extra gevoelig en alles komt veel harder binnen dan normaal. Ik weet natuurlijk niet of dit blijvend is of langzaam afneemt.
Nu ben ik altijd al hoog-sensitief geweest maar dit voelt anders. Ik ben een soort open zenuw soms.
Dat op zich is al een uitdaging om mee om te gaan. Op het moment werk ik bijna weer mijn contracturen maar het kost mij best veel energie.
Ik maak vaak gebruik van oordopjes en luister zo muziek om niet te veel geprikkeld te worden door al de geluiden in de werkomgeving.
Nu moet ik binnenkort volledig hersteld zijn anders krijg ik een keuring en verval naar 90 % salaris.
Dit is mijn uitdaging: blijf ik luisteren naar wat ik voel en ervaar of ga ik kosten wat kost voor volledig herstel voor de vastgestelde datum.

Warme groet,

Joan

Reply
  Minjon says 17 januari 2022

  Hallo Joan, dat is inderdaad een flinke uitdaging. Het antwoord vanuit je intuïtie is gelukkig heel duidelijk, fijn dat je dat al zo goed hebt ontwikkeld, blijkbaar een beetje door ‘schade en schande’ als ik je zo lees. Ik geloof er zelf in dat daar een reden voor is en dat het vóór je gaat werken zodra je je er echt aan over durft te geven. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk ook andere factoren die de uitdaging om te blijven vertrouwen groot kunnen maken. Hoe dan ook dankjewel voor het delen van je ervaring, ik wens je vooral alle vertrouwen toe. Lieve groet, Minjon.

  Reply
Add Your Reply