Er is altijd wel iets op te ruimen

Het is voorjaar en er is iets wat duidelijk in ons bloed zit om steevast in het voorjaar te doen: opruimen. Corona of niet, we zijn met z’n allen volop ons huis aan het uitmesten. Hoewel ik mezelf graag onderscheid en zelfs een beetje wars ben van kuddegedrag, heb ik me blijkbaar gevoegd bij een grote schare mensen. Want gisteren was ik eindelijk zover om een ritje naar de stort te maken om een berg oude verfblikken en andere spullen weg te brengen, om vervolgens achterin een rij van minimaal 1,5 uur aan te sluiten.

Je begrijp dat ik, wars van kuddegedrag als ik ben, nog geen 3 minuten later ben omgekeerd en weer naar huis ben gereden. Los van het vraagstuk wanneer ik mijn volle auto kan gaan legen, komt bij mij de vraag op hoe we het met z’n allen voor elkaar krijgen zoveel zooi te verzamelen. Hele aanhangers vol stonden in de file waar ik 3 minuten in heb gestaan. En ik geloof niet dat dit mensen waren die een gezellig “uitje” maakten van het ritje naar de milieustraat.

Daar gaat de nodige lading mee gepaard

Ongemerkt verzamelen we dus nogal wat. Ik kan me niet herinneren dat ik zoveel heb geschilderd de afgelopen jaren, maar het bewijs staat toch echt (nog steeds) in mijn auto. We leven, we doen, we onderhouden, en daar gaat de nodige lading mee gepaard. Dat geldt voor ons fysieke leven en voor tastbare spullen, maar net zo goed voor onze mind en ons lichaam. Het leven, en helemaal leven met rouw, zorgt ervoor dat daar de nodige lading mee gepaard gaat.

Zo kan het zijn dat een bepaalde gedachtengang je een tijdje de kracht en de controle heeft gegeven waar je zo naar verlangt. Zo zie ik veel mensen die in de eerste periode na hun verlies vinden dat ze niet mogen klagen en maar gewoon door moeten gaan. Ze lijken “gewoon hun leven op te pakken” en typisch in deze voorbeelden geeft de omgeving complimenten over hoe goed ze het wel doen en dat ze zo sterk zijn.

De oplossing ligt in het uitmesten van alle ideeën

Vaak speelt er onderhuids iets heel anders dan dat sterke gevoel dat ze blijkbaar uitstralen. Vroeg of laat gaat dat wringen en begint de zoektocht naar de oplossing. Die ligt in dit geval niet in het vergaren van meer kennis, maar in het uitmesten van alle ideeën over hoe die kracht en controle kan worden gevoeld. De gedachte van het gewoon doorgaan zorgt er namelijk vaak voor dat het stilstaan bij het verlies niet voldoende aandacht krijgt.

Dit is exact wat er bij mij gebeurde nadat mijn moeder overleed. Zonder dat ik het in de gaten had, ging ik maar gewoon door. Ik besefte niet dat ik in de tussentijd een gevecht aan het voeren was met de realiteit dat mijn moeder er niet meer was. Ik was het er gewoon niet mee eens. Ik leerde die gedachten op te ruimen en alle emoties (in mijn geval vooral boosheid) te ontladen. Het bleek allemaal ballast te zijn die ik met mee mee bleef dragen, terwijl het me niets bracht.

Zo heb jij ook ongetwijfeld het één en ander op te ruimen. Misschien een emotie die je stiekem wel voelt maar nog niet hebt toegelaten. Of gedachten over hoe iets zou moeten gebeuren of dat iets niet zou kunnen, terwijl je voelt dat je het wil of nodig hebt. Heel subtiel zijn die signalen waarbij je voelt en dus eigenlijk al weet dat er iets niet klopt.

Hoeveel “zooi” heb jij verzameld die jou helemaal niet dient?

In deze tijd van voorjaarsschoonmaak is het daarom wel passend om eens in alle hoeken van jouw hoofd en jouw voelen te zoeken naar ballast. Hoeveel “zooi” heb jij verzameld die jou helemaal niet dient? Welke ballast draag jij met je mee terwijl het je niets brengt? Is het voor jou ook tijd om op te ruimen? Onderzoek dan wat jij nodig hebt om het weg te brengen. Net als bij mij kan het zijn dat je er meerdere ritjes voor moet maken om je ervan te ontdoen, maar het is het waard. Het maakt je zoveel lichter.

En lees je in deze blog vooral de aanmoediging om tastbare spullen op te ruimen, dan is dat precies wat er voor jou is bedoeld. Ga in de hoeken van je huis aan de slag en maak schoon schip. Pak niet een hele berg in één keer aan, maar doe het stap voor stap. Iedere doos maakt je een doos lichter, het hoeft niet allemaal in één keer. En breng je spullen weg naar je lokale milieustraat? Check dan even op welk tijdstip je daar het beste terecht kunt.

Wat zou jij wel willen opruimen? Heb je al een idee over hoe je het wil doen? Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter:

1 reactie
lia van Diem says 17 april 2020

Voor mij werkt het goed om te kunnen praten met anderen. Ik ruim zo de chaos in mijn hoofd op door alles wat meer op een rij te krijgen. Maar….ook alleen zijn en wandelen bleek goed te werken laatst. Ik was aan het wandelen en op een stil stuk heb ik hardop lopen praten tegen mijn overleden lief. Dat was echt heel fijn en voelde heel goed. De tranen liepen over mijn wangen, maar het voelde goed dit keer.

Toch blijkt het nog niet genoeg te zijn wat opruimen betreft. Ik zit nu thuis omdat ik corona heb. Dat maakt sowieso dat ik veel meer voel. Daarbij heb ik een boek gelezen dat ook meer inzicht geeft: omgaan met gestorvenen (Leven voorbij de dood). Ik geef mezelf bewust en onbewust dus echt de tijd om meer stil te staan bij mezelf en mijn gevoel. En gelukkig hoef ik daarvoor niet in een rij van 1,5 uur te staan wachten… En….er komen mooie nieuwe teksten van…

Reply
Add Your Reply