Er kan altijd nog een bui komen

Ken je dat geluid van regen op de tent? Ik vind het een heerlijk rustgevend geluid om bij te slapen. Buiten is het nat en koud, terwijl ik veilig en droog onder de dekens lig. Vorige week werd ik in Zweden wakker met gedruppel op de tent. Een heerlijk geluid in de nacht, maar in de ochtend wanneer het tijd is om de boel in te pakken en te vertrekken, is het toch echt minder prettig.

De weer app gaf aan dat het droog was, dus die zou me niet verder gaan helpen. Ik wachtte een tijdje in de tent tot het af zou nemen, wat op een gegeven moment enigszins het geval leek te zijn. Ik stormde snel naar buiten om de boel droog in de auto te kunnen laden, wat voor een groot deel lukte. Maar toen ik klaar was om de tent af te breken, kwam het weer met bakken uit de hemel. Met al mijn ongeduld wachtte ik niet op een droge plek de regen af, maar ben ik de tent gaan afbreken, met als gevolg dat niet alleen de tent, maar ook de auto en niet te vergeten ik zelf doorweekt waren tegen de tijd dat ik vertrok.

Het is aan ons om te beslissen of we onszelf koesteren in die bui

Je begrijpt dat dat totaal niet nodig was en dat ik uiteindelijk meer last had van de regen door ongeduldig door te pakken dan wanneer ik even had gewacht. Toch doen we dit op vele fronten in het leven continu en dat is totaal niet handig. Er kan altijd nog een bui komen, en daar hebben we het mee te doen. Bij rouw is dat zeker ook het geval, het is aan ons om te beslissen of we onszelf koesteren in die bui of stug doorpakken in de regen.

Rouw is nog altijd een lastige zaak om uit te leggen. Iedereen rouwt anders en er is zeker geen tijdlijn die je laat weten hoe je je zou moeten voelen. Wanneer de rouw vers is, word je continu in je pijn geraakt, steeds weer opnieuw. De pijn is bijna aanhoudend. Je hebt er geen controle over, het blijft pijn doen. Soms lijkt het onverbiddelijk, zoals in een strenge winter de kou meedogenloos kan zijn. Of in een regenbui die niet lijkt te eindigen.

Wanneer de tijd verstrijkt, worden de episodes waarin de pijn voelbaar is korter en zijn er uren, soms dagen of weken waarin je je rustig(er) voelt. Maar dan ineens is het er weer. Misschien zie je iemand die je aan je geliefde herinnert. Misschien hoor je een bepaald nummer op de radio. Misschien komt het uit het niets. En wanneer je het voelt, doet het net zoveel pijn als altijd. Over het algemeen gaat het beter omdat je in de dagelijkse dingen makkelijker kunt functioneren. Maar het nadeel is dat de pijn op een willekeurig moment opkomt, wanneer je deze het minst verwacht. Er kan altijd nog een bui komen…

Mensen denken dat er iets mis met ze is

De pijn zal steeds minder toeslaan en je hebt meer tijd om te herstellen tussen de episodes in. De winter lijkt voorbij en het is voorjaar. Er komt ademruimte en soms schijnt zelfs even de zon. Wat er in die periodes tussen de episodes vaak gebeurt, is dat mensen daaraan wennen als de nieuwe realiteit. “Nu is het wel klaar”, wordt er dan besloten, in al hun ongeduld. Daardoor denken ze dat er iets mis met ze is, gezien het feit dat ze nog steeds zo door iets worden getroffen, terwijl ze vinden dat ze er overheen moeten zijn.

We zijn nog te gehecht aan zekerheid en duidelijkheid. Rouw is ongrijpbaar en iedere poging om te dit in een hokje te stoppen, is verspilde energie. Wat helpt, is om iedere bui te blijven herkennen als de rouw en erin mee te bewegen. Net als dat we bij slecht weer schuilen voor de regen of ons beschermen tegen de kou. Koester jezelf, erken dat het “slecht weer” is, en vertrouw dat het vroeg of laat weer overwaait.

Wat dat betreft kunnen we leren van de natuur om te blijven vertrouwen en mee te bewegen met wat voor weer het is. Ook wanneer je een slechte dag of week hebt, blijf je vertrouwen dat het goed is. Het mag regenen, stormen en onweren. Maar ga alsjeblieft niet zoals ik glashard door in de regen, maar vind een plek om te schuilen en voor jezelf te zorgen, wetende dat de storm weer overwaait.

Hoe koester jij jezelf als het weer stormt in jouw leven? Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter: