Hoeveel kracht heeft wilskracht?

“Als je iets wil, dan moet je ervoor gaan!” Heb je die wel eens gehoord? Ik wel in ieder geval én er ook vaak naar gehandeld. Zo heb ik in mijn leven een hoop dingen voor elkaar gekregen, door doelgericht ervoor te gaan. Als ik een baan wilde dan zorgde ik ervoor dat ik een goede brief op de post deed (ik heb het over het pre-internet tijdperk) en dat ik op het gesprek goed voorbereid was. En negen van de tien keer kreeg ik ook de baan die ik wilde hebben.

Het is een manier van leven die ons ver brengt, het is hoe onze maatschappij in elkaar zit. Als land doen we het best goed op de wereldkaart zeg maar. Rechttoe rechtaan: als je iets wil, ga ervoor, gewoon recht op je doel af. Gewoon op wilskracht doorzetten.

Dat voelt soms alsof je een omweg neemt

Het is precies de manier van denken die in de weg zit wanneer het gaat over leven met rouw. Want daar is het niet zo makkelijk als “ik wil ergens naartoe dus ik ga recht op mijn doel af.” En dat voelt juist soms alsof je een omweg neemt, maar niets is minder waar. Die weg die op een omweg lijkt, is een andere manier van denken en naar de wereld kijken. Het is een bepaalde kijk op de wereld die net zo hard nodig is, en niet alleen als het over rouw gaat. Ook in een hoop andere dingen.

Ik ben hier zelf “the hard way” achtergekomen toen ik in een huwelijk stapte dat niet de mijne bleek te zijn. Achteraf kon ik zien dat ik mezelf ervan had overtuigd dat ik het wilde, dat ik in die relatie wilde zijn en het huwelijk wilde. Dus ik ging ervoor. Maar het was een willen vanuit het verkeerde gevoel, diep van binnen wist ik dat het niet klopte.

Het is een mannelijke manier van leven, dat doelgerichte leven, het willen manifesteren van dingen. Nogmaals het heeft zijn nut, maar het heeft ook de andere kant nodig, het vrouwelijke. Dat is de kant van het in flow zijn, van overgave, van voelen en niet-weten, maar ook van duisternis. Dat is de kant die we bij rouw absoluut ook nodig hebben. Dat lijkt op een omweg voor de doelgerichte mens, maar het is juist de weg.

Het is onze natuur om ze beiden te gebruiken

Zowel vrouwen als mannen hebben het nodig om het mannelijke en het vrouwelijke op het juiste moment in te zetten. Het onderscheid kunnen maken tussen die twee energieën zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om ze in te zetten op het moment dat je ze nodig hebt. Soms is wilskracht of doelgerichtheid nodig, soms is overgave en doelloosheid nodig. Het is onze natuur om ze beiden te gebruiken. Ik vind het een tekortkoming in onze maatschappij dat we nog zo op die mannelijke energie gericht zijn.

De balans tussen beiden houdt in dat je je wilskracht op een andere manier mag inzetten. Wilskracht is handig, maar bij rouw niet op de rechtlijnige manier waarop je misschien op je werk je doelen behaalt. Wilskracht is wel te gebruiken om de juiste keuzes te maken, beseffend dat het vrouwelijke nodig is. Gebruik het dus om de keuze te maken op het juiste moment in het niet-weten te gaan zitten en je over te geven aan alles wat je voelt.

Ga stapje voor stapje te werk

Het durven toestaan van het onbekende is iets wat we nog niet gewend zijn. Kennis is macht, toch? Het kan spannend zijn of zelfs angst oproepen wat begrijpelijk is als je tot nu toe voornamelijk op wilskracht alles voor elkaar kreeg. Het durven ontspannen in ook de donkere kant die erbij hoort, vraagt om vertrouwen wat soms nog opgebouwd moet worden. Ga stapje voor stapje te werk zodat je je veilig voelt, zolang je die vrouwelijke kant ook maar gaat ontdekken.

Als ik dit jaren geleden had begrepen, was me een hoop pijn bespaard gebleven. Ik wilde niet de juiste dingen, ik zat teveel in het doelgerichte denken. Het najagen van een bepaald ideaalbeeld zie ik ook bij mijn klanten terug. De pijn om het verlies is groot en daar komt het in duigen vallen van het ideaalbeeld vaak bovenop. De enige manier om hiermee om te gaan, is overgave. Dat lukt misschien niet meteen, maar het is uiteindelijk wel nodig.

Ik ben benieuwd of dit bij jou weerstand oproept, herkenning of dat er een kwartje valt. Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter:

1 reactie
Robbert says 13 juli 2023

Vooral herkenning. Ik vroeg mij gisteren af, is er ook iets anders dan wilskracht? Want zelf bij het willen voelen van verdriet gebruikte ik het en ergens voelde ik dat het niet klopte..

Reply
Add Your Reply