In 3 stappen naar overgave

frustrationAls ik ergens teleurgesteld over ben, dan is dat veroorzaakt door iets te willen en vervolgens iets anders te krijgen.

Dan heb ik vanuit het denken, vanuit verwachtingen of vanuit logica bedacht wat ik nodig heb. Helaas blijkt mijn denken lang niet altijd gelijk te hebben, met teleurstelling als gevolg. Maar wat gebeurt er wanneer we stoppen met te bedenken wat we nodig hebben?

• Ben je vaak teleurgesteld, boos of gefrustreerd?
• Voel je veel spanning in je lijf en zijn je nek en schouders gespannen?
• Ben je veel bezig, alsmaar “doen doen doen”?
• Leg je voorwaarden op aan hoe de dingen horen te gebeuren?
• Heb je vaak last van hoofdpijn?

Lees dan verder en leer hoe je van teleurstelling naar overgave kan gaan.

Hoe kan een verwachting ontstaan?

Deze zomer koos ik ervoor om een week op een boerderij in Italië te zijn, in de bergen. Alleen. Dat was een bewuste keuze, het voelde goed om er alleen op uit te gaan. Ik koos voor een grote boerderij, zodat ik wel wat mensen om me heen zou hebben voor een praatje op z’n tijd. Via vele kronkelweggetjes vond ik mijn bestemming. Ik zag meteen waarom ik voor deze plek had gekozen: wat een prachtig uitzicht! De eigenaresse stelde zich voor en al snel werd duidelijk dat haar kennis van de Engelse taal niet veel beter was dan mijn kennis van de Italiaanse taal. Ook de Italiaanse gasten op de boerderij spraken nauwelijks Engels en waren ook nog eens hele dagen op pad.

Ookal ging ik m’n eigen gang, ik had blijkbaar de verwachting opgebouwd dat er andere mensen en dus wat gezelligheid zou zijn. Ik werd aardig gek van m’n denken in die eerste dagen. Ik was allerlei excuses aan het bedenken waarom ik weg zou moeten gaan. Ik kon een paar dagen naar de zee, ik kon eerder naar Rome vertrekken, ik kon naar huis gaan…Twijfel en ontevredenheid alom. Totdat ik besloot het aan te gaan, een week alleen in de bergen. Ik zou openstaan voor alles wat er op m’n pad kwam.

IMG_3346 kopieDat wat er kwam, bleek niets te zijn. Niemand. En ineens besefte ik dat dat precies was wat ik nodig had. Er viel een last van m’n schouders. Ik hoefde NIETS. Geen afleiding, geen mensen om me heen, geen oppervlakkige gesprekken, geen drukte om me heen. Alleen het geluid van de krekels en af en toe een vogel. Wat een heerlijkheid!

Vanaf het moment dat ik kon zijn met wat er op dat moment was, kon ik de mooie dingen waarderen. Ik had niet gekregen waar ik om had gevraagd. Niet de mensen om me heen voor de gezelligheid. Maar ik kreeg wel wat ik nodig had. Ik kreeg ruimte, stilte, natuur, uitzicht en tijd om terug te blikken op een bewogen jaar. Soms zie je de dingen beter vanaf een afstand. In dit geval was dat zeker zo. Ik kon meer dingen zien dan ik tot dan toe had gezien. Inzichten over mezelf, over angsten, over verwachtingen, over overgave, over vergeving. Wat een prachtige week!

Je weet niet altijd wat je nodig hebt. Maar je krijgt wel altijd wat je nodig hebt.

Er zijn situaties waarin het nodig is om in actie te komen, om actief iets aan de omstandigheden te veranderen. Maar soms wordt er overgave van ons gevraagd. Wanneer er sprake is van een onomkeerbaar verlies, wordt er ook om overgave gevraagd. Zolang je vecht en boos bent, ben je niet open om datgene te ontvangen wat er voor jou klaar ligt. Actie en overgave, het is de kunst van het juiste ding op het juiste moment.

Hoe doe je dat, overgave?

Vrouw armen vrij
Stap 1 – Zorg voor ontspanning in je lichaam

Controle zorgt voor een gespannen lichaam. Voor sommige mensen geldt dat ze vanuit een gespannen lichaam sneller in een emotie schieten. De spieren zijn korter en gespannen, het lontje is dus korter en heel snel zijn ze aangebrand, boos, gefrustreerd. Een gespannen lichaam kan ook alleen maar gespannen prikkels aan je hoofd afgeven. Je komt dus moeilijk uit de vicieuze cirkel van spanning en negatieve gedachtes. Een ontspannen lichaam geeft een ‘leger’ hoofd, dat meer verbonden is met het hier en nu. Maak iedere dag 30 minuten vrij om je lichaam bewust te ontspannen en doe dit op een manier die bij jou past. Neem een warm bad, laat je masseren, yoga, luister naar rustige muziek, meditatie of vind op internet een ontspanningsoefening. Van controle naar overgave, ook in je lichaam.

Stap 2 – Kom uit je denken

Voor overgave is vertrouwen nodig. Dat kan je niet bedenken of beslissen, maar dat kan je wel voelen. Kom dichter bij je gevoel door te ontvangen wat zich aandient. Neem dit zonder oordeel waar, leg niet vooraf je wil, wensen en voorwaarden vast. Dit vereist oefening en vooral wanneer je je hier net bewust van bent, kan dit frustrerend zijn. Wees trots op jezelf zodra je je er bewust van bent dat je een voorwaarde aan iets op legt. Bewustwording is de enige manier om hiervan los te komen. Om je hierbij te helpen, voel je in je lichaam waar je energie zit. Zit je energie in je hoofd, breng deze dan zachtjes naar beneden richting je buik.

Stap 3 – Niet-doen

In het vertrouwen ligt de boodschap: wees geduldig. Neem waar hoe de wereld is als je hem niet vast wilt pakken. Aanvaard wat er hier en nu is, en dat zal je de weg wijzen. Wegduwen of vasthouden, dat is geen overgave. Niet-doen. Niet nietsdoen in de zin van luieren of je tijd verdoen, maar op een wakkere manier afzien van handelen, van ingrijpen, van afgeleid worden. Open jezelf, laat alles toe, ontvang en laat gebeuren. Laat vervolgens dat wat komt door je heen gaan, trek geen conclusies en laat je niet tot handelingen verleiden. Maar laat je ook niet mee nemen door gevoelens of ervaringen. Loslaten is geen handeling, je doet eerst niet-doen. Op het moment dat het niet-doen geen doen meer is, gebeurt het.

Overgave kent geen beperkingen. Overgave heeft geen regels en voorschriften. Het gebeurt uit jouw vrije wil. Als je wil, dan kan je het doen.

Hoe doe creëer jij overgave? Deel je ervaring in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Laat een reactie achter: