Lichtpuntjes loslaten

Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay

“Ik wil zo graag de lichtpuntjes zien, hoelang duurt het nog?” Met een diepe zucht en hoopvolle blik stelde ze deze vraag, in de angst dat ze iets niet goed deed en dat ik het verlossende woord zou hebben. “Ik doe echt m’n best maar soms zie ik het gewoon niet meer zitten.”

Voor me zat een levendige vrouw van in de veertig die in haar vriend de liefde van haar leven had gevonden. Ze waren twaalf jaar samen geweest en hadden er bewust voor gekozen om geen kinderen te ontvangen, zodat ze samen zoveel mogelijk van het leven en van elkaar konden genieten. En dat hadden ze gedaan. Totdat er vorig jaar slecht nieuws kwam over zijn gezondheid. Drie maanden geleden was hij overleden.

Ze wilde vooral dankbaar zijn voor die twaalf jaar

Met ieder woord dat ze over hem deelde, overheerste haar dankbaarheid. Er was geen moment ontkenning geweest. “Het is was het is,” kon ze met volle overtuiging zeggen en ik geloofde haar. Ze had er heel bewust voor gekozen om niet in wrok of in de ‘wat als’ te blijven hangen, ze wilde vooral dankbaar zijn voor die twaalf jaar die ze wél samen hadden gehad. Door haar eerdere rondzwervingen in de liefde had ze altijd geweten hoe uniek hun band was, een zielsband. En dat wilde ze blijven koesteren door de lichtpuntjes te kunnen zien.

Die drive en wilskracht die ze in zich had, zouden er zeker voor zorgen dat ze uiteindelijk haar weg naar de lichtpuntjes zou vinden. Ze was dus ook niet bang om uit te reiken om daar te komen. Maar toen ik haar voor het eerst sprak, waren het juist haar drive en wilskracht die haar ervan weerhielden om te komen waar ze wilde zijn. Hoe ontzettend moedig ook, maar als je verlies nog zo vers is dan kunnen drive en wilskracht valkuilen zijn. Het is een houding die je ervan kan weerhouden om te rouwen.

Doelgericht door je rouw lopen is alsof je de pubertijd overslaat

Iets heel graag willen is een signaal van levenslust dus laat ik benadrukken dat ik er enorm van hou als mijn klanten ergens naartoe willen werken. Bij rouw werkt de weg naar zo’n doel alleen net even anders dan op de meeste andere gebieden. Het is geen rechte, efficiënte lijn die je brengt waar je wil zijn. Je kunt van tevoren geen weg uitstippelen en een planning maken om deze te bewandelen. Doelgericht door je rouw lopen is alsof je de pubertijd overslaat en ineens van kind naar volwassene gaat. Die pubertijd heb je nodig om jezelf te leren kennen, om fouten te maken en om je eigen boontjes te leren doppen.

Ik vergelijk doelgericht rouwen ook wel met iemand ontmoeten en de volgende dag trouwen. Hoe kloppend het op dat moment ook voelt, je kunt de ander nog niet kennen, dat heeft tijd nodig. Om samen verder te gaan, is het nodig om tijd met elkaar door te brengen, om te voelen of je wel echt bij elkaar past. Om het ook eens met elkaar oneens te zijn, om samen op vakantie te gaan en te zien hoe de ander met tegenslag omgaat. Zo heeft rouw ook nodig dat je ontdekt wat bij jou past in die versie 2.0 van jezelf en daarvoor is het ook nodig om in het dal te durven zitten en de emoties te doorleven.

Bij een eerste date begin je ook niet meteen over trouwen

Voor mijn klant betekende dit dat ze de lichtpuntjes mocht loslaten om daar uiteindelijk te kunnen komen. Bij een eerste date begin je ook niet meteen over trouwen. Ze mocht leren rouwen en de voornaamste verandering die nodig was, was om te stoppen met haar hoofd de leiding te geven, maar om haar lichaam de leiding te geven. Haar hoofd wilde lichtpuntjes zien, maar haar lijf had iets heel anders nodig. Ik hielp haar om te zakken in wat haar lijf werkelijk wilde en ze slaakte een zucht van opluchting. Alle stress van al het ‘moeten’ gleed van haar af, ze hoefde niet aan verwachtingen te voldoen.

Naast de ontspanning die over haar heen kwam, kwamen er ook emoties. Of, liever gezegd, de emoties die er allang waren, vonden nu een weg naar buiten. Het was tijd voor de grote opruiming en haar vertrouwen dat ze het aan kon groeide. Ze zette haar drive en wilskracht volop in om dóór de rouw heen te gaan in plaats van het over te slaan. En ik ben ervan overtuigd dat jij dat ook kan, op jouw manier. Die drive en wilskracht die hebben we namelijk allemaal, alleen is het soms wat verstopt. Zet ze in op de juiste manier en ook jij zal de lichtpuntjes ontdekken.

Ben jij ook naarstig op zoek naar de lichtpuntjes? Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter:

2 reacties
Martijn says 23 april 2021

Mooie stuk. De lichtpuntjes zijn er wel alleen mij lichaam is nog zo moe.
Hoe geef ik mijn lichaam de leiding om door de rouw heen te gaan?

Reply
    Minjon van Zoest says 26 april 2021

    Hoi Martijn, wat fijn dat je wel lichtpuntjes ziet. Ik begrijp je vraag, we zijn het niet gewend om naar ons lijf te luisteren. Ergens is het heel eenvoudig, maar het ook daadwerkelijk doen is niet zomaar gedaan. Dat is oefenen en doen en jezelf vaak de vraag stellen: “Waar heeft mijn lichaam nu behoefte aan?” Ben je al eens bij de Masterclass geweest? Daar leer ik in een mooie oefening je lichaam te volgen: http://www.overrouw.nl/online-masterclass

    Reply
Add Your Reply