Maak je eigen toekomst

Afbeelding van Arek Socha via Pixabay

Vanaf mijn plekje onder de luifel van de tent schrijf ik de blog van deze week. Want waar ik soms moet zoeken naar een onderwerp om over te schrijven, biedt een vakantie (en de aanloop er naartoe) volop mogelijke onderwerpen. Dat inspiratie weer gaat stromen zodra er ontspanning komt, is geen nieuw gegeven. Voor mij is het de reden dat ik mezelf een goede vakantie heb gegund. Al maanden geleden wist ik dat het ging gebeuren, hoe dan ook.

Deze globetrotter wilde een nieuwe omgeving verkennen

Voor een flinke tijd zag het eruit dat het vakantie in eigen land zou worden, zoals veel mensen doen. Maar deze globetrotter wilde een nieuwe omgeving verkennen en niet in eigen land. Gelukkig bleek dat mogelijk te worden en ik koos voor Oostenrijk. Als ik de nieuwsberichten lees dan lijkt het erop dat heel Nederland in Nederland op vakantie is, maar ik kan je inmiddels verzekeren dat dat niet het geval is. Ook in Oostenrijk zijn we goed vertegenwoordigd.

En nee, dit wordt geen vakantieblog, ik wil namelijk een mooie les met je delen. Deze werd me ongeveer een week geleden duidelijk, vlak voor mijn vertrek. Ik had namelijk al een aantal weken mijn huis te huur aangeboden voor de tijd dat ik weg ben. Een fijn idee dat er mensen aanwezig zijn en voor m’n plantjes zorgen. Nu is dit voor mij niets nieuws en weet ik inmiddels waar ik op moet letten wanneer ik een aanvraag krijg. Ook deze keer had ik me voorgenomen: alleen als het echt goed voelt, komen er mensen in mijn huis.

Het voelde niet goed en het antwoord was ‘nee’

In de aanloop naar mijn vakantie leek het erop dat het niet meer ging gebeuren. Ik ontving verschillende aanvragen en steeds was er net iets niet helemaal zoals ik wilde. Van de drie aanvragen die ik kreeg, was er één zonder recensies, de ander vroeg het voor iemand anders en de derde was een bedrijf. Het voelde niet goed en hoe zonde ik het ook vond, het antwoord was ‘nee’. Een week geleden besloot ik in de ochtend dat ik tot het einde van de dag zou wachten en dan zou ik het aanbod intrekken. Dan maar geen huurders.

Twee uur later ontving ik een bericht van mijn ideale huurders. Ze pasten precies in het plaatje dat ik had geschetst en wilden, net als ik, graag zo snel mogelijk komen kijken. Het was allemaal meteen geregeld, van beide kanten voelde het goed. Ik ben met een gerust hart op vakantie, kan gewoon overal vertellen dat ik weg ben en mijn huurders zijn superblij met mijn fijne huis. En dan nu de les…

Gelukkig kwam ik steeds weer terug in het vertrouwen

Ik vond het niet makkelijk om ‘nee’ te zeggen tegen die drie eerdere aanvragen. Het was wel niet perfect, maar er waren ook redenen om het wel te doen. Op sommige momenten ging ik voorbij aan wat ik voelde en bedacht ik waarom ik ‘ja’ zou moeten zeggen. Ik kon steeds voelen hoe groot de verleiding was om ja te zeggen: uit angst om inkomsten mis te lopen, uit angst om uiteindelijk niemand in huis te hebben of uit angst om niet de juiste beslissing te nemen. Gelukkig kwam ik iedere keer weer terug in het vertrouwen dat er precies het juiste zou gebeuren.

Doordat ik precies wist wat ik wilde, of beter gezegd wíe ik wilde, heb ik uiteindelijk ook precies dat gekregen. Als ik van tevoren niet precies had geweten aan welke voorwaarden mensen moesten voldoen, had ik die eerdere aanvragen niet geweigerd. Want zelfs nu ik het wel helder had, was de verleiding groot. Het Universum was me flink aan het testen.

Deze verleiding zie ik ook bij mensen die rouwen om een groot verlies. Het aanpassen aan de nieuwe realiteit, aan het leven in een wereld zonder een dierbare, heeft zo z’n uitdagingen. Een grote uitdaging hierin is het vormgeven van dat nieuwe leven. Wat wil ik nu? Hoe wil ik dat mijn leven er in de (nabije) toekomst uitziet? Wat wil ik meemaken? Wie wil ik ontmoeten? Het zijn vragen die je jezelf liever niet had willen stellen, maar mijn voorbeeld van afgelopen week laat zien wat er kan gebeuren als je jezelf die vragen niet stelt.

Mensen blijven soms hangen in dingen die ze niet willen

Als je verlies nog heel vers is, is de kans groot dat je er echt niet klaar voor bent om deze vragen te beantwoorden. Mijn intentie is niet om je ergens naartoe te brengen waar je niet aan toe bent. Het punt is dat ik het vaker andersom zie: Mensen die er in hun ontwikkeling mee bezig zouden moeten zijn, maar nog vooral “volgend” zijn in het vormgeven van hun nieuwe leven. Ze laten het door anderen bepalen of blijven hangen in dingen die ze niet willen.

Ook voor jou geldt dat wanneer je helder hebt wat je wil, je de kans vergroot dat het daadwerkelijk op je pad komt. Je zal sneller herkennen of het het juiste is of niet. Kun je dat zomaar ineens beslissen? Nee natuurlijk niet. Ook in mijn voorbeeld had ik enkele verhuurervaringen nodig om precies te weten wat ik wilde. Dus ga op onderzoek uit en maak je eigen toekomst, maak er een beeld van en zeg ‘nee’ tegen alles wat dat niet is. Want met iedere ‘nee’, ben je weer een stap dichterbij een ‘ja’.

Ben jij er al aan toe om een beeld van je nieuwe leven te schetsen? Of voelt het voor jou nog te vroeg? Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter: