Mag ik wel plezier hebben?

Plezier maken, niet bepaald een onderwerp dat je verwacht in een blog dat over rouw gaat. Maar niets is minder waar. Rouwen gaat over het leven en daar horen alle emoties bij. Toch is dat verwachtingspatroon over plezier maken zeker een onderwerp dat vaak voorbij komt in de gesprekken met mijn klanten. Want zomaar ineens merk je op dat je ergens om lacht en in een seconde slaat je humeur om. Want: “Mag ik wel plezier hebben?” “Was de relatie met mijn dierbare me dan niets waard?”

Dat besef je op dat moment des te meer

Misschien voel jij ook wel soms dat schuldgevoel wanneer je even geniet, lacht en het leven weer licht voelt. Het zijn momenten waarop je zo in het moment kunt zijn, dat je erin meegaat en vergeet wat er is gebeurd. Het is dus een heel natuurlijk iets om ook dat plezier te voelen, maar door de gedachte aan je verlies, kan dan veranderen in schuldgevoel en verdriet. Jouw dierbare kan geen plezier meer hebben, dat besef je op dat moment des te meer.

Nu zou ik in deze blog een heel nuchter advies kunnen geven, iets wat heel erg waar is zelfs. Want als ik je vraag wat jouw overleden dierbare voor jou zou hebben gewild, wat zou dan het antwoord zijn? Zeer waarschijnlijk zou hij of zij niets liever willen dan dat je je happy voelt met jezelf, juist dat je weer kunt lachen en plezier maken. Toch? We zijn er echt niet voor gemaakt om alleen zware emoties te voelen, dus die lichte emoties mogen er zeker ook zijn.

Door dat weg te praten, doe je jezelf tekort

Het is heel fijn om daar even bij stil te staan, dat onze dierbaren ons het liefste gelukkig zien. Maar daardoor gaat dat gevoel niet over. Je kunt niet even met je vingers knippen en beslissen om dan toch maar plezier te maken. Want het blijf f#cking kl@te dat ze er niet meer zijn. En door dat weg te praten, doe je jezelf tekort.

Dat besef dat hij of zij er niet meer is en dat schuldgevoel over jouw plezier, dat heeft aandacht nodig, het gebeurt met een reden. Het jezelf (laten) vertellen dat je echt wel plezier mag maken, past in het plaatje van “positief denken”, maar is een omzeiling van een emotie die een taak heeft in jouw rouwproces. De taak van die emotie is om te leren onder ogen zien hoe de nieuwe realiteit eruit ziet. De realiteit is dat jij er nog bent en jouw dierbare niet. En dat jij nog plezier kunt maken en jouw dierbare niet. Die realiteit is bikkelhard.

Dit zijn de momenten waarop je een keuze hebt

Dit is wat we rouwarbeid noemen. Dit is waarom ik vaak zeg dat het niet gaat om de tijd die voorbij gaat, maar om wat je in die tijd doet. Dit zijn de momenten waarop je een keuze hebt. Je kunt ervoor kiezen om te blijven lachen als een boer met kiespijn (want het huilen staat je intussen nader dan het lachen), of je kunt ervoor kiezen om even stil te staan bij wat je allemaal voelt. Want het kan heel veel tegelijk zijn wat je voelt.

Het is op zo’n moment net als een enorme omslag in het weer, waarbij de zon scheen en ineens gaat het regenen. Het heeft geen zin om te negeren dat het regent, want het gebeurt al. Die regenboog zie je alleen als je om je heen kijkt, niet als je alleen de zonnestralen wil zien. En dat is wat er gebeurt als je jezelf dwingt om plezier te maken terwijl het moment al voorbij is. Dus kijk om je heen; voel wat er gebeurt.

Rouwen gaat over zijn met wat er is

Laatst vroeg iemand mij wat ik vind van positief denken bij rouw. Ik vond het een geweldige vraag, want soms hoor ik dat mensen aannemen dat alles opgelost kan worden met positief denken. Maar zo simpel is het niet. Rouwen gaat niet over positief denken, rouwen gaat over zijn met wat er is, niets meer en niets minder. Positief denken kan heel veel goed doen, maar heeft bij rouw de grote valkuil om voorbij te gaan aan dat wat juist aandacht nodig heeft. Vroeg of laat komt dat positieve denken dan in gevecht met je gevoelsleven. Het klopt gewoon niet meer.

Juist door op deze manier iedere omslag in jouw gevoelsleven de aandacht te geven, doe je het werk. Zo kom je stapje voor stapje verder op jouw pad, met rouw. Dus ja natuurlijk mag je plezier hebben, graag zelfs. Wanneer je dat voelt, voel het dan ook echt. En wanneer je emotie verandert, is dat ook prima. Het is misschien niet altijd fijn, maar het is wel echt. Het alternatief is een nepleven waarin je je voordoet als iemand anders, met neppe emoties. Ik zou dan toch willen gaan voor een écht leven met échte emoties.

Om die echte emoties te durven uiten, moeten we vaak nog wat drempels over. Hoe gaat jou dat af? Lukt dat of zijn die drempels te hoog? Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter:

5 reacties
lia van Diem says 14 februari 2020

Hoi Minjon,
Bij het lezen van je blog met de titel “Mag ik wel plezier hebben”? moet ik meteen denken aan het volgende.

Na het overlijden van mijn man heb ik onze huiskamer laten verbouwen. Eigenlijk weet ik wel dat het nu MIJN huiskamer is, maar zo voelt dat niet. En telkens als ik over die verbouwing begon, zei ik tegen de ander dat mijn man en ik al vaker over een nieuwe bank en eventueel een verbouwing hadden gepraat. “Hij wist er dus al van!” Ik voel zo ontzettend de neiging om me te verantwoorden. Om te vertellen dat hij het wel goed gevonden zou hebben. Zo lastig! Het heeft dan ook best even geduurd voor dat ik echt kon genieten van MIJN nieuwe huiskamer.

En nu wordt binnenkort mijn badkamer verbouwd. Ook iets waar we het al samen over hadden gehad…..

Het brengt mijn man terug en tegelijk raakt hij bijna verder weg omdat ons huis nu meer mijn huis aan het worden is. Moeilijk hoor. Maar ik ga er voor.

Reply
  Minjon van Zoest says 17 februari 2020

  Lieve Lia,
  Het is zo begrijpelijk dat dit niet vanzelf gaat, na zoveel jaren samen dit soort beslissingen te nemen. Maar je doet het, je doorvoelt en en stemt je af op wat klopt voor jou. En dat doe je hartstikke goed. Stil staan bij hoe het eerder ging en daar misschien de pijn van voelen, maar je er niet door laten weerhouden ook verder te gaan en beslissingen te nemen voor jezelf. Ben maar trots op jezelf. Liefs.

  Reply
Michel says 21 februari 2022

Mijn partner is 31 aug 2020 overleden, onverwachts binnen een periode van 3 uur. 27 jaar samen. Pas 51. Nu anderhalf jaar en coronaperiode verder vandaag weer gezellig uitgeweest en plezier gehad. Tijdens dit uitgaan ontstond af en toe een schuldgevoel. Waarom mag ik wel plezier hebben en hij niet? Dit voelt niet eerlijk. Het uitgaan en gezellig hebben met nieuwe mensen voelde zo goed en toch voel je het gemis. Ik was zeker niet alleen toen ik uit ging maar je voelt dat wel af en toe. Gewoon vaker uitgaan en het zal wel wennen. Het gemis blijft maar ik geloof in nog een mooie toekomst.

Reply
  Minjon says 22 februari 2022

  Beste Michel, je beschrijft precies wat veel mensen ervaren. Ik lees je verdriet en je enorme gemis in je woorden en tegelijk voel ik ook je levenslust. Het zal inderdaad wennen, op een vreemde, nieuwe manier. Blijf geloven in die mooie toekomst! Lieve groet, Minjon.

  Reply
Michel says 2 juni 2023

Weer ruim een jaar verder en de emotie waarom ik wel plezier en hij niet blijft af en toe aanwezig maar inmiddels ook alweer 3x alleen op vakantie geweest en heerlijk genoten en iedereen vindt het knap maar ach, thuiszitten is ook geen optie. Nu vind ik het nog moeilijk iemand mee te nemen voor een weekend weg of vakantie. Wordt toch nooit meer hetzelfde. Maar misschien ooit. Zal ook tijd nodig hebben. En ergens komt er toch altijd weer een zonnestraal. Blijf optimistisch denk ik dan. Op termijn komt alles goed.

Reply
Add Your Reply