Neem er geen genoegen mee

Afbeelding van ErikaWittlieb via Pixabay

Ken je het verhaal van Madam Walker? Haar verhaal wordt treffend neergezet in de Netflix serie Self Made. Het is een waargebeurd verhaal over een dame in de Verenigde Staten die rond het jaar 1900 besloot iets van haar leven te maken. Na een start als wasjuffrouw met weinig middelen, besloot ze haar eigen haarproducten op de markt te zetten voor Afro-Amerikaans vrouwen.

De serie laat zien dat het haar op z’n zachtst gezegd niet echt meezat. De vrouw die haar grote inspiratiebron was, veegde de vloer met haar aan, ze werd lange tijd door weinig mensen serieus genomen, haar eerste fabriek werd in de as gelegd en haar man… nou ja, misschien moet je de serie zelf gaan kijken. Madam Walker nam er geen genoegen mee, raapte zichzelf iedere keer weer bij elkaar en wordt tegenwoordig de eerste selfmade miljonair van de Verenigde Staten genoemd.

Deze dame had een doel voor ogen

Het is één groot succesverhaal als het gaat over ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Over dat laatste wil ik het graag hebben. Deze dame had een doel voor ogen en wat er ook gebeurde, ze zou de grootste worden. Ik kan zo talloze verhalen bedenken, waarvan The Dawn Wall ook een goede Netflix tip is als het gaat over doorzettingsvermogen. Maar voordat ik hier een enorme Netflix campagne start, zal ik een klassieker met je delen.

Het verhaal van Sylvester Stallone is me namelijk ook altijd bijgebleven. Met z’n spraakgebrek werd hij ook lange tijd niet serieus genomen. Hij is met het script voor Rocky langs de deuren van allerlei producers gegaan, totdat er één hapte. Intussen was hij z’n huis en z’n vrouw kwijt en had hij z’n hond verkocht om te kunnen leven. De producers wilden het script wel, maar Stallone niet. Hij nam er geen genoegen mee, hij moest en zou zelf de hoofdrol spelen. De film is met een voor die tijd enorm laag budget geschoten en de rest is geschiedenis. Na de eerste cheque van Rocky heeft hij z’n hond overigens direct weer teruggekocht.

Je bent niet je omstandigheden

Rouw is geen succesverhaal, dat is niet de reden dat ik deze voorbeelden erbij haal. Maar dat we in deze tijd positieve vibes nodig hebben, dat lijkt me wel duidelijk. Het zijn donkere, grijze dagen. De toch nog enigszins opbeurende kersttijd is voorbij en we lijken in het diepe van 2021 te zijn gedoken met veel onduidelijkheid over onze toekomst. We kunnen heel lang blijven treuren dat we zoveel niet kunnen (en geloof me, ik wéét wat we allemaal niet kunnen, ik mis het ook!), maar dat levert niets op. Je bent niet je omstandigheden. Een groot verlies, rouw, een lockdown, het is allemaal niet ideaal. Maar als je het anders wil dan hoe het nu is, zal je zelf iets anders moeten doen.

Ik zie dat mensen een beetje vastlopen als het gaat om positieve vibes vinden. Niet uit eten, geen concerten, geen feestjes, ach ik hoef het je niet uit te leggen. Als de positieve vibes niet van buiten komen, dan moeten ze van binnen komen. Daarmee bedoel ik dat het vanuit jouw beslissingen en vanuit je eigen lijf komt. De kleine dingen, die heel groot kunnen voelen. Hoe graag wil jij je beter voelen? Hoe graag wil jij vooruit? Wat heb je ervoor over? Of heb je je er al bij neergelegd? Moeten eerst de omstandigheden ideaal zijn of ga je het zelf in de hand nemen?

Beslis wat je wil voor jezelf

Je kunt het je simpelweg niet veroorloven om te gaan wachten tot het beter wordt. Máák het beter door een beslissing te nemen. Neem er ook geen genoegen mee. Beslis wat je wil voor jezelf. Wil je weer hoop voor de toekomst, wil je meer energie, wil je meer zelfvertrouwen, wil je beter met je emoties omgaan, wil je beter met je rouw omgaan? Wat is het waar je voor wil gaan? Misschien heb je werkelijk geen idee wat je wil, maar weet je alleen dat je het anders wil. Prima. Dan heb ik een doel voor je: Ontdek waar je wél naartoe wil werken. Maar neem hier geen genoegen mee.

Dat het binnenkort Blue Monday is, betekent niet dat je ook echt blue moet zijn. Het betekent juist dat je harder te werken hebt om je zo optimaal mogelijk te voelen. Ga op tijd naar bed, ga niet tot het laatst naar een beeldscherm blijven kijken, slaap genoeg maar niet langer dan nodig, kom dagelijks tussen 11 en 3 genoeg buiten, slik extra vitamine D, beweeg voldoende, neem een daglichtlamp, geniet extra van dat warme bad en hou die mensen waar je energie van krijgt dicht bij je. Huil als je huilen moet. Kom in actie als je vastloopt. Het zijn stuk voor stuk dingen die nu belangrijker zijn dan ooit.

Wat is het eerste waar je aan denkt bij iets waar je geen genoegen mee neemt? Welke actie ga je hiervoor nemen? Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter: