Een nieuw jaar, nieuwe kansen?

Het is bijna 2018, een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden… dat klinkt fantastisch. Toch? Voor velen wel, ook als er het afgelopen jaar minder leuke dingen zijn gebeurd dan klinkt een nieuw jaar vaak als een schone lei. Maar dat kan heel anders voelen wanneer je afgelopen jaar een groot verlies hebt doorgemaakt. Dan kan een nieuw jaar heel leeg voelen, met misschien in de verte een sprankje hoop.

Een nieuw jaar zonder je geliefde, zonder je vader of moeder, je vriend of vriendin, je baan, je toekomstbeeld of wie of wat jij bent verloren. Met je emoties, de verwarring, de onrust en de twijfel die daarbij horen. Een nieuw jaar kan dan heel gemengde gevoelens opleveren. Wat moet je ermee? Mee doen en een feestje houden met oud en nieuw? Misschien toch met goede voornemens aan de slag? Uiteindelijk wil je toch ook verder, maar ja, weet je wel hóe?

Misschien dat deze tips je op weg helpen bij deze vragen.

1. Neem je juist niet al te veel voor

Wanneer je rouwt, veranderen je voor- en afkeuren nogal eens. Het is een periode waarin je jezelf opnieuw aan het ontdekken bent. Wie ben je zonder je geliefde, zonder je ouder, zonder dat toekomstbeeld? De wereld ziet er anders uit omdat er iets in jou is veranderd. Een voornemen op dit moment kan over een paar weken helemaal niet meer relevant voelen, dan zijn andere zaken misschien belangrijker. Dwing dus niets af over zaken die in de toekomst liggen. Neem je alleen iets voor wanneer je zeker weet dat je het waar zal maken.

2. Blijf mild naar jezelf

Het jammere van voornemens is dus dat ze alleen werken wanneer ze worden waargemaakt. Want wat gebeurt er als je een voornemen niet waar maakt? Dat gaat per definitie ten koste van je eigenwaarde. Je komt een afspraak met jezelf niet na, met de belangrijkste persoon in je leven. Je stelt jezelf teleur, misschien voel je schaamte of word je nóg strenger voor jezelf. Het is dus handig om een afspraak met jezelf niet te maken in een periode waarin je heen en weer schommelt qua emoties, mening en blik op de toekomst (als die er al is). Blijf daar mild over naar jezelf, je hoeft nu echt even niets. En als je toch eens de neiging hebt om iets te gaan afdwingen, dan merk je dat op, je constateert het, om het vervolgens aan je voorbij te laten gaan.

3. Voel wat goed voor je is, in het moment

In plaats van voornemens met je hoofd te bedenken, heb je er meer aan om met je aandacht bij je lichaam en je gevoel te blijven. Daar liggen namelijk de antwoorden op al je vragen. En voelen doe je altijd nu, nooit in de toekomst. Het betekent dus ook dat je heel goed in ieder moment kan beslissen wat je op dat moment wil. Heb je nú zin om spullen op te ruimen? Ga dat dan lekker doen. Voel je je nú ergens verdrietig over? Blijf dan even met je aandacht bij je emotie. Heb je nú zin om naar een nieuw huis te zoeken? Je begrijpt de boodschap wel; plan niet teveel vooruit en leer te luisteren naar wat het moment je ingeeft. Let hierbij op dat je niet te lang blijft hangen in die vraag “wat voel ik nu”? Daarmee zit je namelijk weer in je hoofd. Zodra je dat in de gaten hebt, blijf je allereerst mild naar jezelf (goed onthouden!) en kies je vervolgens het eerste wat in je opkomt ga je dat meteen doen.

4. Kom meteen in actie zodra je dat voelt

Het kan gebeuren dat je wel hebt gevoeld wat er wil gebeuren, maar dat dagelijkse beslommeringen of twijfel of angst je ervan weerhouden om te doen wat er in je opkomt. Vandaar deze tip: kom zo snel mogelijk in actie, de ingeving komt niet voor niets. Neem meteen de eerste stap en de volgende stappen worden al snel duidelijk.

5. Omring je met mensen die je steunen in dit proces

Heel boeiend in je rouwproces is dat niet alleen jij jezelf opnieuw aan het ontdekken bent, maar de mensen om je heen ook. Niet iedereen vindt het makkelijk dat je nu andere keuzes maakt dan voor je verlies, niet iedereen vindt het makkelijk om je intense emoties te zien. Toch is het voor jou belangrijk dat je juist mensen om je heen hebt die jou de ruimte geven om dit allemaal te ontdekken, om niet zoveel te moeten, om impulsieve beslissingen te kunnen nemen. Mensen die vertrouwen op het groeiproces dat je nu doormaakt. Kijk eens goed naar de mensen om je heen en voel of je hierin voldoende gesteund wordt.

6. Sta toe dat je van gedachten verandert

Wanneer je je leven opnieuw aan het inrichten ben, groot of klein, is er van alles mogelijk. Bij punt 4 heb je geleerd om meteen in actie te komen. Door snel in actie te komen, ga je makkelijker en sneller ontdekken wat je leuk vindt, wat je fijn vindt, en wat niet. Een actie betekent niet dat je het altijd op die manier doet, het betekent dat er iets in beweging wordt gezet en dat volgende stappen duidelijk worden. Het betekent dus ook dat je misschien ontdekt dat je het anders wil. Bijvoorbeeld: Je voelde dat je na je verlies een nieuwe plek nodig had en je voelde dat je in actie wilde komen. Je ging op zoek naar een nieuw huis en bij de bezichtiging merkte je dat je alles aan het vergelijken was met je huidige huis. Ineens werd het duidelijk dat je (nog) helemaal niet weg wilde. In plaats daarvan ging je je huis opknappen en werd het op die manier een nieuwe plek voor jou. Soms is het nodig om een stap te zetten om erachter te komen dat het goed was, precies waar je was. Maar zonder die stap, was je daar misschien pas veel later achter gekomen.

Al heeft maar één van deze tips je net een zetje gegeven of je net dat vertrouwen heeft gegeven dat je nodig had, dan ben ik daar heel blij mee. Wil je ergens verder over praten of iets met me delen? Dan kan dat hieronder door een reactie te plaatsen of in een privé bericht naar minjon@overrouw.nl.

Kijk ook eens welke diensten ik aanbied: https://www.overrouw.nl/

Laat een reactie achter: