Als het gaat over rouw dan gaat het meestal over het verliezen van iemand of iets wat je graag had willen houden in je leven. Rouwen om een dierbare die is overleden is verreweg het meest besproken. Het gaat dan om ervaringen waar je niet voor hebt gekozen, gebeurtenissen die je zijn overkomen zonder dat je dat wilde.
Denk aan een verhuizing: je kiest er zelf voor, je wil naar een ander huis of naar een andere plaats verhuizen. Wat de reden ook is, in de meeste gevallen is dit een eigen keuze. Of je kiest voor een andere baan of je zegt je baan op om als ondernemer verder te gaan. Iedere keuze, iedere verandering, betekent een afscheid. En wanneer dat afscheid is van iets of iemand met wie je je verbonden hebt gevoeld, dan komt er rouw bij kijken. Soms meer, soms minder. Want de verbinding zoals die was, die verandert. Of je zelf voor die verandering hebt gekozen of niet, dat maakt niet uit.
En dan woon je in je nieuwe huis of heb je je nieuwe baan en je voelt je niet blij. Dit had je niet verwacht, je keek er zo naar uit en nu valt het tegen. Waarom ben je niet blij? Dit wilde je toch? Je snapt het zelf niet en de mensen om je heen ook niet.
Het kan natuurlijk zijn dat je je intuïtie verkeerd hebt begrepen en dat de keuze echt niet de juiste voor je was. Maar in de meeste gevallen hebben we dan een typisch geval van niet erkende rouw. Want rouwen om verlies waar je wél voor kiest, daar wordt niet zoveel over gesproken. Een nadeel daarvan is dat mensen vaak niet beseffen dat een rotgevoel simpelweg met rouw te maken heeft. En daardoor wordt er in oplossingen gezocht die de pijn verzachten, maar niet bij de kern van de oorzaak komen. Gewoon omdat je niet begrijpt wat er aan de hand is. Rouw is de basis van enorm veel ongemak, pijn, onbegrip, onbehagen, en vaak zelfs de basis van depressie of burn-out.
Begrijpen dat je soms ook rouwt om verlies waar je wél voor kiest, is belangrijk om de volgende 5 redenen:
Je leert beter te accepteren dat je je niet altijd geweldig hoeft te voelen. Omdat je begrijpt dat je aan het loslaten bent, en dat daar pijn bij komt kijken, kan je goed met je aandacht bij die pijn zijn. Wat zo mooi daar aan is, is dat je er dan relatief veel minder last van hebt, gewoon omdat het er mag zijn.
Het is beter voor je zelfvertrouwen. Je hebt namelijk in de gaten dat je gevoel met de rouw te maken heeft en niet met een verkeerde beslissing. Waar je eerder zou zijn gaan twijfelen of je de juiste keuze heb gemaakt, blijf je nu in je kracht en voel je aan dat het daar niets mee te maken heeft.
Huh? Ja, echt waar. Juist doordat je heel bewust bij het stuk rouw kan zijn, kan je op andere momenten heel bewust met het nieuwe bezig zijn. Het is er namelijk allebei. Maar doordat je eerder niet kon kiezen, de rouw ontkende en “blij moest zijn”, kon je die blijheid helemaal niet voelen. Nu je begrijpt je dat je niet altijd blij hoeft te zijn, komt het vanzelf. Je geeft alle verzet op en juist door je over te geven aan wat je voelt, voel je je blije gevoelens ook beter.
Je kan de mensen om je heen uitleggen wat er in je om gaat en vragen geen oordeel te hebben over hoe je je voelt. Omdat je het zelf beter begrijpt, wordt de communicatie ook beter. Groot pluspunt hiervan is dat je je gevoel kan delen. En als er iets belangrijk is in rouwverwerking dan is het het delen van wat er in je om gaat.
Je bent met je aandacht bij de rouw geweest, je hebt veel gedeeld over je gevoel en gevoeld dat je keuze gewoon goed voor je was. Je merkt dat de rouw steeds minder plek inneemt en dat je steeds meer volop geniet van je nieuwe leven. Doordat je echt hebt losgelaten, echt de pijn hebt aangekeken, ben je vol goede moed klaar voor de volgende stap die gaat komen.
Heb je een voorbeeld van rouwen om verlies waar je wél voor kiest? Laat het me weten in de comments.