Rouwen doe je op je eigen manier

Afbeelding van Ichigo121212 via Pixabay

“Is het wel normaal dat ik steeds van alles vergeet? Mijn zus heeft toch ook haar vader verloren maar heeft daar helemaal geen last van!” Ze maakte zich grote zorgen toen ze bij me aanklopte, want ze merkte allerlei dingen aan zichzelf op die ze nooit eerder zo had meegemaakt. Ze ging naarstig op zoek naar vergelijkingsmateriaal en vond deze al snel bij haar zus, dacht ze.

Het is een tekenend voorbeeld van de vragen waar misschien ook jij mee loopt. Is het normaal dat je zo verward bent? Is het normaal dat je alle besef van tijd soms kwijt raakt? Is het normaal dat je alleen maar aan jouw overleden dierbare denkt? Je leven lijkt te zijn overgenomen door de rouw en al deze gewaarwordingen zijn je vreemd, logisch dat je dan gaat vergelijken. Maar zo’n vergelijk kan ook een averechts effect hebben.

Ik ben iedere keer met een voldaan gevoel naar huis gegaan

Gisteren was ik weer bij een bootcamp les. Ja, netjes buiten en op afstand. Gelukkig had ik een tijdstip gekozen tussen de buien door dus vol goede moed ging ik weer aan de slag. Ik ben altijd een solistische sporter geweest en bij de bootcamp is dat niet anders. In het pre-corona tijdperk werkten we altijd met een buddy, maar nu dat niet meer zo is, mis ik dus niet zoveel. Wat mij gisteren wel opviel, was dat ik bij gebrek aan een buddy ook niet meer vergelijk hoe het gesteld is met mijn conditie.

De afgelopen weken heb ik heerlijk op eigen tempo gewerkt en met gewichtjes waar ik me prettig bij voelde. Niets aan de hand, ik heb heerlijk gesport en ben iedere keer met een voldaan gevoel naar huis gegaan. Gisteren ging ik eens wat meer op de anderen letten, want hoe doe ik het eigenlijk op de rangorde van de bootcamp ladder? Ben ik wel zo fit als ik me voel, gaat het wel zo soepel als ik denk?

Er waren naast mij nog zes dames en ook een heer. Tussen het puffen en zwoegen door keek ik uit mijn ooghoeken eens hoe snel de anderen de oefeningen deden. Mijn brein draaide overuren. Niet omdat het zo ingewikkeld was, maar omdat mijn ego met alle macht wilde aantonen dat ik het zo slecht nog niet deed. Maar mijn waarnemend vermogen vertelde me iets heel anders.

Mijn ego lag in duigen en ik kon het met geen mogelijkheid goedpraten

Bij sommige oefeningen ging ik in tempo gelijk op met anderen, maar was het duidelijk dat zij zwaardere gewichten hadden. Bij andere oefeningen waren ze veel sneller klaar dan ik en smokkelde ik door niet twintig keer maar vijftien keer de lunge of squad te doen. Mijn ego lag in duigen en ik kon het met geen mogelijkheid goedpraten. Ik dacht dat ik het zo slecht nog niet deed op m’n 45e, maar daar leek het na driekwartier sporten absoluut niet meer op.

Gelukkig begreep ik precies wat ik aan het doen was. Allereerst was ik appels met peren aan het vergelijken. Ik had geen idee hoe vaak deze mensen hadden getraind, hoe oud ze zijn of hoe fit ze zijn. Ten tweede was mijn waarneming niet objectief, aangezien ik door mijn zweetdruppels heen probeerde te zien hoe zij het deden. Er zitten dus wat aannames in mijn verhaal. Waren ze wel zoveel sneller, smokkelden zij ook niet? Daarbij heb ik zeker niet alle zeven mensen in de gaten kunnen houden.

Maar misschien wel het allerbelangrijkste, is dat ik me kan afvragen of het vergelijk met deze mensen überhaupt wel zinvol is. Wat is hun reden om te sporten? Willen ze net als ik gewoon fit zijn of zijn ze aan het trainen om de sterkste vrouw van Nederland te worden? Dat is best een verschil.

Jezelf vergelijken met anderen levert negen van de tien keer frustratie op

Onderweg naar huis besloot ik al snel te stoppen met het vergelijken. Zolang ik me richt op hoe ik me erbij voel, gewoon m’n eigen ding doe en goed voel welke intensiteit goed voor me is, voel ik me happy en ga ik voldaan naar huis. En dat is exact wat ik jou ook wil meegeven. Jezelf vergelijken met anderen levert negen van de tien keer frustratie op en ook nog eens op basis van een incompleet vergelijk. Want wie voelt zich nou exact zoals jij je voelt?

Maar zoals bij rouw niets zwart-wit is, is dat ook zo als het gaat over vergelijken. Mijn belangrijkste advies is om het niet te doen. Er is echter een situatie waarbij het je kan helpen. Soms vraag je je namelijk oprecht af of je wel op de goede weg bent. Weet je niet of het wel gezond is dat je je voelt zoals je voelt, of maak je je zelfs zorgen over jouw manier van rouwen. Dan kan het fijn zijn om van een ander te horen dat diegene zich net zo voelt als jij. Toch, voordat je navraag gaat doen, zorg er dan voor dat jouw vergelijk beter is dan dat van mij bij de bootcamp gisteren:

1) Staat die andere persoon net zo in het leven als jij? Wil die ander net als jij leren om goed met de rouw om te gaan en weer plezier in het leven vinden?
2) Ben je geen appels met peren aan het vergelijken? Was de band die jij had met jouw dierbare te vergelijken met de band die die ander had? Heeft die ander net zo’n “rugzak” als jij?
3) Pas op voor aannames. Dat iemand zegt dat alles gewoon z’n gangetje gaat, betekent niet dat het ook zo is. Dat je die ander veel ziet lachen, betekent niet dat er geen verdriet is.

Door de gesprekken leerde ze haar eigen proces wel beter begrijpen

Mijn klant die zichzelf met haar zus vergeleek, kwam erachter dat ze op zowel punt 1 als punt 3 niet handig bezig was. Haar zus had een compleet ander karakter en stond heel anders in het leven als zij. En na wat doorvragen bij haar zus, ontdekte ze dat ook zij regelmatig door de chaos in haar hoofd dingen vergat. Het vergelijk had haar alleen maar onrust gebracht, maar door de gesprekken met haar zus leerde ze haar eigen proces wel beter begrijpen.

Delen met anderen kan je helpen om de herkenning te vinden waar je naar verlangt, zolang je het vergelijk loslaat. Iedereen heeft zijn of haar eigen weg te bewandelen. Het is dus handig om niet aan de oppervlakte te blijven maar ook het achterste van je tong te laten zien én ook door te vragen bij de ander. Niet met als doel om te vergelijken, maar om te begrijpen en zo de rust in jouw manier van rouwen te vinden.

Heb jij jouw manier van rouwen ook willen vergelijken met die van anderen? En heeft het jou iets opgeleverd? Wil je het hieronder met me delen?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter: