Stiekem zijn we allemaal een beetje schizofreen

Een verschijnsel dat ik veel bij cliënten zie, is een verwardheid die soms een beetje en soms groot aanwezig is. Het brein functioneert maar op halve capaciteit, er komt niets uit hun handen. Mensen vergeten dingen en zijn simpelweg niet alert. Ook is het vaak lastig om beslissingen te nemen. Om een beetje orde in de chaos te scheppen, is het vaak handig om de verschillende stemmen van elkaar te leren onderscheiden.

Hoe vaak heb jij een innerlijk conflict?

Ja, je leest het goed, de verschillende stemmen. Want die hebben we allemaal. Hoe vaak heb jij een innerlijk conflict, waarbij je aan de ene kant iets heel graag wil, maar aan de andere kant allemaal beren op de weg ziet? Of een conflict waarbij je voelt dat een situatie niet meer goed voor je is, maar je toch blijft omdat je iemand anders niet wil kwetsen?

Dit komt doordat we beslissingen nemen vanuit verschillende energiecentra in ons lichaam. En die zijn het soms niet helemaal met elkaar eens. Als we ons daarvan niet bewust zijn, kunnen we in rondjes blijven draaien. Ons denken heeft een enorme invloed op hoe we dit ervaren. Het kan zo zijn dat we ons helemaal mee laten slepen in een verhaal doordat er iets is gebeurd. Bijvoorbeeld een vriendin zegt op het laatste moment een afspraak af omdat ze zich niet lekker voelt, en jij maakt er een verhaal van dat ze je niet leuk vindt. Sterker nog, niemand vindt je leuk, want 3 maanden geleden zei een andere vriendin ook al af. En de kassajuffrouw bij de supermarkt was vanmorgen ook al niet aardig… Ja ik chargeer nu, maar dit is echt wat er in ons hoofd gebeurt, en nog veel erger!

Verschillende stemmen bepalen ons gedrag

Voor de duidelijkheid wil ik hiermee de psychische aandoening waar we met schizofrenie naar verwijzen in geen enkel opzicht bagataliseren. Waar de overeenkomst zit, is dat in beide gevallen verschillende persoonlijkheden het gedrag bepalen. Bij gezonden mensen noem ik het “stemmen”. En onze kritische stem is degene die ik nu de aandacht wil geven.

We hebben namelijk allemaal één of meerdere kritische stemmen. Onze kritische stem heeft het altijd goed met ons voor. Vaak klinkt die stem als één van onze ouders en wil het je behoeden voor teleurstelling, afwijzing, tegenslag. Maar wat de meeste mensen vergeten, is dat wij niet die kritische stem zíjn. Het is de stem die ons meestal uitdaagt, die vanuit angst spreekt, het wil ons ergens voor behoeden. Maar zodra we ernaar luisteren, luisteren we niet meer naar onszelf. Zodra we ernaar luisteren, is er spanning in ons lijf, voelen we ons klein, onbelangrijk, minderwaardig, niet gezien, incapabel, en ga zo maar door. Onze kritische stem houdt ons scherp, maar als we niet weten wanneer we ernaar luisteren, laten we ons meeslepen de diepte in.

Jouw eigen stem praat vanuit vertrouwen

Maar wie ben jij dan als je niet die kritische stem bent? Jij bent de stem die niet vanuit angst praat, maar vanuit vertrouwen. Die stem komt meestal vanuit je buik. Ik nu ik het schrijf ziet dat er een beetje vreemd uit, een stem die uit je buik komt, maar zo werkt het toch echt. Het is namelijk een voelen, een weten. Wanneer we naar die stem luisteren, is er rust. Of er zijn gezonde kriebels omdat je iets spannend vindt, maar het voelt tóch goed.

Het is dus belangrijk om te weten wanneer je naar welke stem luistert. Heb je er even geen idee van? Dan ga je één voor één af wat je “hoort”. Het helpt zelfs om je kritische stem als persoon te zien en hem of haar op een andere stoel te zetten. Door letterlijk afstand te nemen, kun je voelen wat er bij jou gebeurt, wat jij voelt, wat jij wil.

Stiekem zijn we dus allemaal een beetje schizofreen, we hebben allemaal zo’n kritische stem die ons blijft uitdagen. Echt iedereen. De kunst is om te weten of je ernaar moet luisteren of niet. En wanneer je brein op halve capaciteit functioneert zoals bij rouw, is het nog belangrijker om het onderscheid te leren maken. Om te leren luisteren naar jouw eigen stem. Want laat je niet afleiden van wat jij te doen hebt. Niet door anderen, en ook niet door je eigen kritische stem.

Heb jij ook vaak een innerlijk conflict? Wil je hieronder delen hoe je hiermee omgaat?

Heb ik je interesse gewekt?

Ben je klaar voor nog meer tips die werken zodra jij besluit dat je het genoeg alleen hebt geprobeerd? Ontvang ze gratis en zonder iets te hoeven doen in je mailbox.

Je geeft toestemming aan OverRouw voor de zorgvuldige verwerking van je gegevens. Bekijk de privacy policy.

Laat een reactie achter: