Verdriet – vriend of vijand?

Heb je wel eens zo hard gelachen dat je niet meer kon ophouden? Dat je maar bleef denken aan dat wat zo grappig was, ook al was dat allang weg? Of dat je ergens zo blij mee was dat je vergat dat je ook nog moest werken, omdat je steeds aan die leuke gebeurtenis zat te denken?

Je kan een prettig gevoel dus heel lang vasthouden, als je er maar aan blijft denken. Wanneer je aan iets anders gaat denken, verander je je gevoel. Zo werkt dat ook met verdriet. Of is het niet zo simpel…?

Stel je ziet een vader die voetbalt met zijn zoon. Het jongetje van een jaar of 6 struikelt tijdens het rennen en valt op zijn knie. Hij kijkt sip op naar zijn vader, die al heeft gezien dat het best mee valt en hij besteedt geen aandacht aan de val. Hij helpt hem weer plezier te maken door de bal naar hem te spelen. Het jongetje staat op, wrijft nog een keer over zijn knie en gaat door met voetballen.

Ervan uitgaande dat de val inderdaad wel mee viel, heeft de reactie van de vader ervoor gezorgd dat het jongetje niet in zijn sipheid bleef hangen. Hij verlegde de focus naar iets leuks, wat het jongetje hielp om zich beter te voelen.

Verdriet

Smileys 400 x 300Wat heeft dat nou te maken met verdriet? Verdriet is net als plezier en blijheid een gevoel, een emotie. Een gedachte wordt gevolgd door een emotie. Ook bij verdriet kan je de focus verleggen door aan iets vrolijks te denken en zo je gevoel veranderen.

Mag verdriet er dan wel zijn? JA! Het heeft een functie, net als alle andere emoties. Emoties zijn boodschappers van je onderbewustzijn. Als je de emotie onderdrukt, zegt je onderbewustzijn: boodschap niet aangekomen. Dan zal de emotie later terugkomen, en waarschijnlijk sterker.

Verdriet dat er is om een nare gebeurtenis te verwerken, heeft aandacht nodig. Bij verlies en rouw is die aandacht dus ook nodig. Wat ik veel tegen kom bij cliënten voor rouwverwerking is het vasthouden van het verdriet. Door te blijven denken aan de nare gebeurtenis die het verdriet veroorzaakte, wordt het vastgehouden. Focus verleggen naar de emotie, het voelen ervan, zorgt er meestal voor dat het ook vanzelf weer weg gaat.

Voelen

Voel goed en wees eerlijk naar jezelf. Is je verdriet een oprechte emotie die je helpt iets te verwerken? Mag het er echt zijn? Of is je verdriet veroorzaakt door met je gedachten steeds terug te gaan naar een onprettige herinnering? Verleg de focus door aan leukere dingen te denken om een fijn gevoel te creëren. Zo simpel is het echt.

Verdriet is zowel vriend als vijand, aan jou de keuze.

De titel van deze blog is geïnspireerd door Frank Boeijen en Stef Bos.
Luister hier naar “Twee Mannen Zo Stil”:

Laat een reactie achter: