Waarom rouw niet alleen maar zwaar is

Moet jij jezelf wel eens naar de sportschool slepen? Omdat je op dat moment geen zin hebt maar je wéét dat je je na het sporten goed zal voelen? En als je dan bent gegaan, dat je je heerlijk voldaan en trots voelt? Je bent niet de enige. Vreemd genoeg vinden we het vaak lastig iets te doen waarvan we weten dat het goed voor ons is, om over die drempel te komen.

Wat als er iets is wat “zwaar” lijkt, maar waarin juist veel mogelijkheden liggen? Als je niet weet wat het je op kan leveren, begin je er niet aan. Uit de gesprekken die ik heb over rouw, blijkt dat bij veel mensen het geval te zijn.

disgust-15793_1280 kopieHet woord “rouw” wordt vaak met “zwaar” en “moeilijk” geassocieerd, het is eigenlijk maar een vies woord. Voor mij als rouwbegeleider maakt dat m’n werk niet altijd even makkelijk. Het ontkennen van het bestaan, zorgt er niet voor dat het weg gaat. Sterker nog, de lastige kanten van rouw zijn sneller verdwenen wanneer je er wél mee aan de slag gaat dan wanneer je er niets mee te maken wilt hebben.

Van rouw kan ik helaas niet een sexy of hippe term maken, maar met wat aandacht voor rouw kan je je je wél meer voldaan en trots voelen. Ik zal je 5 redenen geven waarom rouw niet alleen maar zwaar is.

1. Kennis over rouw vergroot je zelfvertrouwen

Rouwreacties tussen mensen kunnen enorm verschillen. De ene persoon duikt er meteen in en kan de emoties helemaal doorvoelen. Een ander persoon is in shock en kan er niet zoveel mee. Zoveel verschillende manieren om met rouw om te gaan, zoveel verschillende oordelen dezelfde mensen daarover kunnen hebben. De persoon die veel huilt vindt dat het wel minder kan. De persoon die niet veel huilt, denkt dat er iets mis is. Dit is denk ik het meest voorkomende verschijnsel dat ik tegenkom bij cliënten. Het probleem ligt niet bij de voor die persoon natuurlijke manier van rouwen, maar bij de ideeën die mensen hebben over hoe de rouw zou moeten zijn. Kennis, begrip en aandacht voor rouw kan hierdoor veel onzekerheid voorkomen.

2. Rouw is een uiting van liefde

Liefde kennen we als iets prettigs, het voelt fijn om van iemand te houden. Het idee dat liefde altijd een bepaalde uitingsvorm heeft, beperkt ons om het leven in volheid te ervaren. Zodra de vorm van die liefde verandert, brengt het wennen aan die nieuwe vorm ook z’n uitdagingen. Rouw om een geliefde toont hoeveel je van die persoon houdt. In wat voor vorm de liefde zich ook laat zien in je leven, het blijft liefde. Door te beseffen dat een groot gemis vanuit liefde voortkomt, wordt het gemis lichter, zachter, vriendelijker. Het gemis mag er zijn, vanuit de liefde.

3. Meer ruimte voor leuke dingen

Omdat we het hier over rouw hebben, betekent dat niet dat rouw je hele leven zou bevatten. Bij een groot verlies kan dat zeker zo voelen, het neemt je leven dan voor een tijdje over. Het sijpelt door alle vezels van je leven heen. Maar juist door de rouw die aandacht te geven, wordt het een onderdeel van je leven, maar beheerst het je leven niet. Je voelt het niet de hele tijd, jij hebt de touwtjes in handen. Ontkenning zorgt er juist voor dat het groter wordt dan noodzakelijk en dat bepaalde emoties op momenten komen waarop het echt niet handig is. Door aandacht voor rouw komt er juist meer ruimte voor rust en plezier.

girl-1101609_1280 kopie4. Aandacht voor rouw vergroot je zelfkennis

Hoeveel heb jij vroeger geleerd over omgaan met emoties, over het aangaan van confrontaties en het voelen van je diepste verlangens? Net zo weinig als ik? Zelfkennis komt niet vanzelf als je jezelf nooit onderzoekt. Het is op z’n minst handig om over een goede dosis zelfkennis te beschikken om de juiste keuzes te maken. Helaas zie ik veel mensen, binnen mijn praktijk maar vooral ook om mij heen, die pas op latere leeftijd ontdekken wat ze écht willen. Of die nu pas leren dat het uitspreken van hoe je je voelt een geweldige opluchting kan zijn. Door je bewust te zijn van je rouwervaringen, word je ook bewust van hoe je met bepaalde zaken om gaat. Win-win dus!

5. Het leven is continu in verandering

De grootste misvatting over rouw is dat het pas in je leven komt wanneer er iemand overlijdt. Hoewel dat de meest bekende vorm van rouw is, ervaren we de gevolgen van een verlies al vanaf de geboorte. Iedere verandering in je leven betekent namelijk dat er iets of iemand verdwijnt, een verlies dus. Als er één ding zeker is in het leven, dan is het verandering. Vriendjes en vriendinnetjes die komen en gaan, verandering van school, van werk, van huis, van leefomgeving. Wanneer we volwassen worden verandert ons wereldbeeld, we verliezen onze kinderlijke onschuld en krijgen verantwoordelijkheden. Verlies van gezondheid of van een grote liefde. De dood van een huisdier heeft ook enorme impact. Ik kan hier bladzijdes over volschrijven, al deze ervaringen zijn rouwervaringen. Rouw hoort bij het leven omdat verandering bij het leven hoort.

Kennis over rouw betekent niet dat je je gaat voorstellen hoe het zou zijn wanneer je een verlies ervaart, dát is de zwaarte opzoeken, dat wil je juist niet. Het gaat erom dat je begrijpt wat je tegen kan komen, wat de valkuilen daarin zijn en hoe je daarmee om kan gaan.

Op die manier kan je voelen dat iets waar je tegenop ziet, echt wel hanteerbaar is. Dat je er iets mee kan. Zodra je het aan durft te gaan, aan durft te kijken en het aandacht geeft, wordt het kleiner, wordt het minder zwaar. De weg is niet eromheen maar er doorheen. Rouw mag.

Het is belangrijk om rouw bespreekbaar te maken. Rouw is OK. Rouw is overal, het is iedere verandering in je leven te vinden, groot of klein.

Wil je op ontspannen manier meer leren over rouw? Schrijf je dan hier in voor de gratis inspiratiemails.